Így csökkenthető a stroke kockázata

Megjegyezte, hogy létezik ischaemiás és haemorrhagiás stroke. Az iszkémiás az agy egyik vagy másik részének nehézkes vagy teljes vérellátásának megszűnése miatt következik be. A vérzéses stroke akkor fordul elő, ha az agyszövetben vérzés keletkezik.

„A stroke kialakulásában különböző tényezők játszanak szerepet. Ezeket két csoportra osztják. A nem befolyásolhatóak közé tartoznak: a nem (a férfiaknál nagyobb a stroke kialakulásának kockázata), a genetikai hajlam és az életkor. Szerencsére több olyan tényező is van, amelyet befolyásolni lehet és kell. Ezek közé tartozik: a hipertónia (magas vérnyomás), a rossz szokások (dohányzás és alkohol), a mozgásszegény életmód, a túlsúly és bizonyos betegségek jelenléte” – hangsúlyozta a szakember.

„Természetesen a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás is nagyon fontos. Különösen a telített zsírokat tartalmazó ételeket érdemes korlátozni és telítetlen zsírokban gazdag ételekkel helyettesíteni: vörös halak, avokádó, diófélék, növényi olajok. A zsír- és szénhidrát-anyagcsere szempontjából hasznosak az olyan gabonafélék, mint a hajdina, a vadrizs, a bulgur, a kuszkusz és mások. Emellett fontos a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás, amely gyümölcsökben és zöldségekben gazdag” – tette hozzá az orvos.

Biryukova azt is megjegyezte, hogy a magas vérnyomásban szenvedők étrendjében az asztali sónak nem szabad többnek lennie, mint napi egy teáskanál. Fontos megjegyezni, hogy sok készételben nagy mennyiségben lehet benne, ezért ezt figyelemmel kell kísérni.

„Folytatva a magas vérnyomásról való beszélgetést, szeretném hangsúlyozni, hogy idős korban különösen fontos a vérnyomás normális szinten tartása. Ebben a betegségben ez vérnyomáscsökkentő gyógyszerek segítségével történik. Ezeket azonban csak orvos írhatja fel. Fontos megjegyezni, hogy a magas vérnyomást fokozatosan kell csökkenteni, mivel a vérnyomás hirtelen csökkenése az agyi keringés megsértését, például ischaemiás stroke-ot idézhet elő” – mondta a szakember.

Emellett az orvos megjegyezte, hogy az idősek gyakran szenvednek pitvarfibrillációban. Ennek elhúzódó paroxizmusai vérrögök kialakulásához vezetnek a szívben, ami szintén ischaemiás stroke-ot idézhet elő.

„Ebben a tekintetben a pitvarfibrilláció azonnali kezelést és az antikoagulánsok – a trombózist megakadályozó gyógyszerek – felírására vonatkozó indikációk tisztázását igényli” – zárta Biryukova.

Elolvasom a cikket