Az olajbogyó egészségügyi előnyei
„Az olajbogyó a mediterrán étrend egyik alapanyaga, és jó forrása az egészséges zsíroknak, rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak” – mondta Maggie Michalczyk táplálkozási szakértő.
Ezenkívül az olajbogyó kiváló forrása az egyszeresen telítetlen zsíroknak, amelyek segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, jegyezte meg Michalczyk. Ez azért van, mert az egyszeresen telítetlen zsírok segítenek csökkenteni a rossz koleszterin szintjét, amely eltömítheti az artériákat, ami szívrohamot vagy stroke-ot válthat ki.
Az olajbogyó E-vitamint is tartalmaz. Emellett az olajbogyó (és az olívaolaj) erős antioxidánsokat, úgynevezett polifenolokat tartalmaz. Tanulmányok szerint ezek a többfunkciós antioxidánsok védelmet nyújthatnak a szívbetegségek és a rák ellen, és az öregedés során éles elmét is megőrizhetik.
Ráadásul az olajbogyó kiváló rostforrás. Amikor olajbogyót eszel, rostjai a bélbe jutnak, ahol a jótékony baktériumok táplálékként lakmároznak belőlük. Ennek eredményeképpen a jótékony bélbaktériumok megerősödnek. Az egészségesebb bélbaktériumok összefüggésbe hozhatók a kisebb depresszióval, az egészségesebb testtömeggel, valamint a szívbetegségek és a rák elleni védelemmel.
Az olajbogyó mindenki számára biztonságos
Michalczyk szerint az olajbogyó mindenki számára biztonságos. Problémát jelenthet azonban azok számára, akik figyelnek a sófogyasztásra vagy magas vérnyomásban szenvednek. „Figyeljünk az adagok méretére, és fogyasztás előtt öblítsük le az olajbogyót vízzel” – tanácsolta.
Ezenkívül az emberek szinte soha nem allergiásak az olajbogyóra.