Jöhet a maszkviselés

Szirtes Györgyi
2024. szeptember 24. kedd. 18:58

Még mindenkinek tisztán élnek a képek az emlékeiben a kötelező maszkviselésről. Igaz a koronavírus helyzet nem indokolja, de egészségügyi szakemberek szerint, ha sok a fertőző beteg, akkor a zárt, zsúfolt helyeken érdemes maszkot viselni. Nem csak a koronavírus, de a légúti fertőzések ellen is védhet.

Egészségügyi intézményekben továbbra is kötelezővé tehetik a maszkviselést. Péntek óta a fertőző megbetegedések számának emelkedése miatt kötelező a maszkviselés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház tagkórházainak fokozott kockázatú, járó- és fekvőbeteg-ellátást végző osztályain és részlegein. A korlátozás az összes tagkórházra kiterjed, vagyis a nyíregyházi tagkórház két telephelyére, a nagykállói, a mátészalkai, a fehérgyarmati és a vásárosnaményi gyógyintézményekre, illetve a nyírbátori szakrendelőre is érvényes.

A vírus terjedésének megakadályozására a megfelelő higiéniás rendszabályok betartása és a távolságtartás mellett az egyik leghatékonyabb mód az arcmaszk használata.

Vannak olyan tanácsok, amiket érdemes betartani, ha szeretnénk a legnagyobb védelmet élvezni.

Mielőtt felveszi a maszkot, alaposan mosson kezet szappanos vízzel, vagy tisztítsa meg a kezét alkoholos fertőtlenítővel. Illessze a maszkot az arca elé, és úgy vegye fel, hogy az takarja el az orrát és a száját. Rögzítse a gumipántokkal vagy kötőkkel, és ha a maszk rendelkezik orrmerevítővel (ez főként az egyszer használatos maszkoknál fordul elő), azt formázza az orrára. Igyekezzen mindent úgy beállítani, hogy a lehetőségekhez mérten kényelmes legyen, mégis hézagmentesen fedje az orrát és a száját.

Mielőtt leveszi a maszkot, mosson kezet szappanos vízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos fertőtlenítővel. A maszkot a pántjainál fogva emelje le az arcáról. A szájat és orrot eltakaró elülső részéhez ne érjen hozzá, mert azt fertőzött felületnek kell tekinteni.

Az egyszer használatos maszkot azonnal dobja a szemetesbe, a mosható textilmaszkot pedig mossa ki, majd vasalja át. A maszk levételét követően ismételten tisztítsa meg a kezét alkoholos fertőtlenítővel vagy szappanos vízzel.

A szájmaszk viselése közben ne tapogassa a maszkot, illetve ne nyúljon hozzá az arcához, szeméhez, orrához, szájához, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kézről kerül át a nyálkahártyára.

Elolvasom a cikket