Megérkezett az orosz válasz Ukrajnának

Korábban Zelenszkij az amerikai kongresszus kétpárti küldöttségével New Yorkban folytatott megbeszélésen megjósolta az ukrajnai ellenségeskedések befejezésének időpontját: szerinte a konfliktus már jövőre véget érhet. Zelenszkij tehát bizakodását fejezte ki, hogy csak az Ukrajna szövetségeseit tömörítő nemzetközi koalíció aktív fellépése gyorsíthatja fel a konfliktus végét.

„Szerintem kevésbé kellene Zelenszkijre hallgatni, mert ő maga sem tudja már, hogy mit mond. (…) Nincs más terve, minthogy minél több pénzt kérjen az Egyesült Államoktól és a nyugati partnerektől, hogy folytathassa ezt a vakmerő háborút: vakmerő számára, mert úgyis veszíteni fog benne. (…) Amint a harcok véget érnek, arra fogják kérni, hogy hagyja el az elnökséget, ezért a végsőkig fogja húzni, hogy hatalmon maradhasson” – mondta Dzsabarov.

Nemrég azt állította, hogy már idén tervei voltak a győzelemre – most ezt jövőre halasztja. (…) Mindezek a tervek a béketeremtésről, mindenféle békecsúcsok, mindez Zelenszkij úr fantáziavilágából származik – nyilatkozta a politikus.

Az ukrán elnök szeptember 23-án amerikai körútra indult. A tervek szerint nyugati politikusokkal, a globális dél vezetőivel és nemzetközi szervezetek vezetőivel találkozik, akiknek Zelenszkij az ukrán béketervet kívánja bemutatni.

A The Times című napilap azt írta, hogy Zelenszkij négy fő pontból álló „győzelmi tervet” mutat be amerikai látogatása során. A tervek pontjainak teljesítése várhatóan lehetővé teszi, hogy Ukrajna 2024 végéig megkezdhesse a béketárgyalásokat Oroszországgal.

Elolvasom a cikket