Szerinte nem szabad visszaélni ezzel a gyümölccsel, mivel sok benne az gyors szénhidrát (15-17%).
„Naponta legfeljebb 100 g szőlőt fogyaszthatunk. Ha egy egészséges ember naponta 150 g szőlőt eszik, az posztprandiális hiperglikémiát okozhat – egy olyan állapotot, amikor egy étkezés után a vércukorszint meredeken emelkedik” – magyarázta az orvos.
A professzor megjegyezte, hogy a cukorbetegeknek napi 50 g-ra kell csökkenteniük a szőlő mennyiségét. A gyomorfekélybetegség, nyombélfekély és puffadás súlyosbodása esetén is jobb kerülni, mivel a szőlőnek magas a cukortartalma.
A szőlő kiválasztásakor jobb, ha a magnélküli fajtákat részesítjük előnyben – tette hozzá Kirilenko. Választhatunk sötét szőlőt is, mivel az több antioxidánst tartalmaz. Ezenkívül a bogyóknak frissen kell kinézniük.
„Fogni kell egy fürtöt, kicsit meg kell rázni, ha a bogyók túlságosan leesnek, akkor a szőlő már túlérett, kevésbé hasznos. Ha pedig egyetlen bogyó sem hullott, akkor még nem elég érett” – foglalta össze a szakember.