A forró levegős sütők népszerűsége, úgy tűnik, töretlen, annak ellenére is, hogy például a fogyasztásuk miatt csak kis adagokat érdemes sütni bennük. Bár alapvetően tényleg jobb módszer air fryer készülékben sütni, mint a mikróban vagy olajban, ám ennek a módszernek is lehetnek egészségügyi kockázatai. Összegyűjtöttük, mi mindenre kell odafigyelni, hogy elkerüljük ezeket.
A magas hőmérséklet következményei
A túl magas hőmérséklet eredményeképpen akrilamid vegyületek keletkeznek, amelyek az anyagcsere során olyan anyaggá alakulnak, amik potenciálisan daganatképzők lehetnek. Különösen igaz ez a sült krumplira, amelyen a barnás elszíneződés és ropogós kéreg épp e folyamatok során alakul ki.
A vitaminok elvesznek az air fryerben sütés közben
A hosszan tartó sütési folyamat miatt az ételek tápanyagtartalma lecsökkenhet. Különösen a vízben oldódó vitaminok vesznek el az ezeket tartalmazó élelmiszerekből.
Súlygyarapodáshoz vezethet
Az air fryerben készült ételek zsírtartalma jóval alacsonyabb, tekintve, hogy nem használunk plusz olajat a sütéshez. Emiatt azonban hajlamosak lehetünk egyszerre nagyobb mennyiséget elfogyasztani az ételből, ami a súlygyarapodás kockázatával járhat.