Szívünk ellensége a Lyme-karditisz

Ami viszont kevésbé ismert, hogy egyes fertőző betegségek is komoly károkat okozhatnak a szívünkben – ilyen például a Lyme-kór is. A Lyme-kór ugyanis nemcsak az ízületeket és az idegrendszert támadhatja meg, hanem szívproblémákhoz is vezethet Lyme-karditisz formájában.

Mi is a Lyme-kór?

A Lyme-kór egy betegség, amelyet a Borrelia burgdorferi baktérium okoz, és fertőzött kullancsok csípésével terjed. A betegséget először 1975-ben, az amerikai Lyme városában azonosították. Világszerte számos esetet regisztrálnak, de Észak-Amerikában és Európában a leggyakoribb. A Lyme-kór tünetei változatosak, az első jelek közé tartozik a fejfájás, a láz és a fáradtság, illetve az esetek harmadánál pirosas, kokárdaszerű bőrpír (erythema migrans) is jelentkezik. Kezeletlenül a betegség hosszabb távon súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve az ízületi gyulladást, az idegrendszeri károsodást és, ami talán kevésbé ismert, a szívre gyakorolt hatásokat is.

A Lyme-karditisz

A Lyme-kór egyik veszélyes szövődménye a Lyme-karditisz, amikor a fertőzés a szív szöveteit támadja meg, különösen az ingerületvezető rendszert. A Lyme-kóros betegek körülbelül egy százalékánál fordul elő, és súlyos következményekkel járhat, különösen, ha nem diagnosztizálják időben. A tünetek közé tartozik a szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, sőt akár ájulás is. A Lyme-karditisz egyik leggyakoribb szövődménye az atrioventricularis blokk, amikor a szív felső és alsó kamrái közötti ingerületvezetés megszakad, ami szabálytalan szívverést és súlyosabb esetekben akár szívleállást is eredményezhet.

A felismerés elmulasztásának veszélyei

Ha a Lyme-karditiszt nem ismerik fel időben, a következmények súlyosak lehetnek, és sajnos több eset rávilágít arra, hogy a késlekedés akár halálos is lehet. Egy 25 éves férfi életét vesztette, miután a szerológiai tesztje negatív lett, így a Lyme-kórt nem diagnosztizálták nála időben, és a szívét érintő szövődmények végzetesek lettek. Más esetekben a betegek súlyos szívkárosodást szenvedtek és szívátültetésre szorultak: egy fiatal anyának szívtranszplantációra volt szüksége, miután a Lyme-kór súlyos károkat okozott a szívében. Ezek az esetek is mutatják, hogy a Lyme-kór nemcsak egy egyszerű fertőzés, hanem életveszélyes is lehet, ha nem kezelik megfelelően.

A Lyme-karditisz gyógyítása összetett lehet, mivel a hagyományos Lyme-kór kezelések nem mindig elegendők. A betegség felismerése után antibiotikumos terápiára van szükség, de súlyosabb esetekben speciális szívgyógyászati beavatkozásokra is sor kerülhet. A szívritmuszavarok kezelésére átmeneti pacemaker behelyezése lehet szükséges, amíg az antibiotikumok hatására a gyulladás megszűnik. Egyes betegek teljesen felépülnek, míg mások hosszabb távon szívproblémákkal küzdhetnek.

A Lyme-karditisz és más szívbetegségek felismerése és időbeni kezelése létfontosságú az egészséges élethez. Fontos, hogy növeljük a tudatosságot ezekkel a betegségekkel kapcsolatban, hiszen a korai diagnózis életet menthet. A kezelőorvosok Lyme-kór gyanúja esetén textet kérhetnek, hogy kizárják vagy megerősítsék a diagnózist, és időben elindíthassák a megfelelő kezelést. A korai felismerés kulcsfontosságú ahhoz, hogy elkerüljük az akár a szívünket is érintő súlyos szövődményeket.

Elolvasom a cikket