Van kaja az erdőkben, mégis az emberek közé mennek a medvék

A hatóságok ugyan nem találták meg, de a lakók szerint ismét medve járt az elmúlt hétvégén a székelyudvarhelyi Csereháton, mindemellett más településen is volt hasonló probléma Udvarhelyszéken. Erdélyben továbbra sem tágítanak a medvék a lakott területek mellől, elég csak a csendőrségi összesítést megnézni.

Az elmúlt egy hét során egy tucatnyi riasztás futott be a Hargita megyei csendőrökhöz, amelyben lakott területen észlelt medvét jelentettek – írja a Székelyhon. Mint a cikkben olvasható, Csíkszeredában és Zetelakán, egy alkalommal pedig Csíkdelnén, Csíkszentléleken, Gyergyóhodoson, Székelyudvarhelyen, Csíkszentsimonban, Salamáson, valamint Kőrispatakon volt szükség a hatóságok kiszállására.

Ugyancsak a lap emlékezik meg arról, hogy Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és több más Hargita megyei településen is megjelentek a ragadozók az elmúlt héten. Az év eleje óta egyébként 356 bejelentés érkezett medvék jelenlétéről lakott területek közelében. Az orgánum emlékeztet, a „bejárkálások” annak ellenére történnek, hogy bőven van elegendő élelem az erdőkben.

Hozzáteszik, az ételmaradékok zárt szemetesbe való elhelyezése mellett a városokat-falvakat övező bokros részek kitakarítása lenne a legmegfelelőbb megoldás a medvék távoltartása érdekében, ám a szakemberek pontosan tisztában vannak azzal, hogy ezt nem egyszerű megvalósítani. A vadászok gondolkodnak azon is, hogy hajtást szervezzenek a problémás részeken, ám ez egy veszélyes, ugyanakkor nehéz feladat.

Elolvasom a cikket