Átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait

MH/MTI
2024. szeptember 25. szerda. 13:01

A Magyar Művészeti Akadémia, amely az alapító, örökös és tiszteletbeli elnök, Makovecz Imre kezdeményezésére jött létre, felelősséget visel a teljes magyar kulturális életért itthon és határainkon túl, képviselve és hangsúlyozva a magyarság kulturális egységét, amelyet minden sokszínűségével a magunkénak mondhatunk – mondta Turi Attila, az MMA elnöke a díjátadó ünnepségen.

Makovecz Imre szavait idézte, aki szerint egy műalkotás valódi értékét nem az önkifejezés, hanem a kultúra valós közvetítése adja.

Turi Attila megköszönte a díjazottak elkötelezettségét, kiemelve: „Vállalják, hogy lelkeinket röptetik, világunkat tágítják a magasabb dimenziók felé.”

Az ünnepségen az építőművészeti, a film- és fotóművészeti, az iparművészeti és tervezőművészeti, az irodalmi, a képzőművészeti, a művészetelméleti, a népművészeti, a színházművészeti és a zeneművészeti tagozati díjat adták át.

Építőművészeti díjat Balogh Balázs és Mányi István építészeknek, a Szőts István film- és fotóművészeti díjat Heves László fővilágosítónak és Kaiser Ottó fotóművésznek ítélték oda.

Iparművészeti- és tervezőművészeti díjban Illés Csaba és Üveges Péter formatervező, irodalmi díjban Cseke Péter irodalomtörténész és Veszelka Attila költő részesült.

A képzőművészeti díjat Olajos György képzőművész és Éltes Barna szobrászművész, a Cs. Szabó László művészetelméleti díjat Palotai János esztéta és Biernaczky Szilárd etnológus, irodalomtörténész, költő kapta.

Erdélyi Zsuzsanna-díjat, az MMA népművészeti díját Ament Éva népi iparművész és Horváth Szilárd művészetpedagógus, televíziós szerkesztő-műsorvezető érdemelte ki.

A színházművészeti díjat Lőrincz Ágnes és Koltai János színművészek kapták, a Szőnyi Erzsébetről elnevezett, zeneművészeti díjban Némethy Attia zongoraművész és Zelinka Tamás zenei ismeretterjesztő, a Parlando szerkesztője részesült.

Az MMA tagozatai minden évben két-két személynek ítélik díjaikat, amelyek egyike a lehetőség szerint külhoni művészek és szakemberek pályáját és alkotásait ismeri el.

Elolvasom a cikket