Bild: A német gazdák küzdenek az ellenőrizetlen ukrán gabona beáramlásával

Németországban, az EU legnagyobb gazdaságában a búza ára tovább csökken – jegyezte meg a bulvárlap, hozzátéve, hogy az áru tonnája jelenleg 200 euró körül mozog. A búza ára nem sokkal az ukrajnai konfliktus 2022. februári eszkalálódása után példátlanul megugrott, 287 euróról 435 euróra.

Az Ukrajnából érkező, olcsó gabona ellenőrizetlen beáramlása lenyomja a német gazdák árait – jelentette a Bild iparági forrásokra hivatkozva.

A Fekete-tengeren drasztikusan korlátozott rakodási lehetőségek miatt jelenleg lényegesen több búza érkezik Németországba, amelyet tovább kellene exportálni – idézte Bauer Dismer alsó-szászországi gabonatermelőt a Bild című lap.

„De a malmaink és a takarmánygyáraink ehelyett kihasználják. Nyilvánvalóan tonnánként 160 euró alatti dömpingáron” – mondta a lapnak.

Az ukrán agrárexport teherforgalmi útvonalát szabályozó, hivatalos megállapodás 2023 júliusában járt le, amikor Moszkva elutasította az eredeti, Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött fekete-tengeri gabonamegállapodás megújítását. Oroszország szerint az Egyesült Államok és az EU nem tartotta be az egyezségben vállalt részét, tovább blokkolva az orosz élelmiszerek és műtrágya exportját.

Röviddel az ukrajnai konfliktus eszkalálódása után az EU felfüggesztette az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett, valamennyi vámot és kvótát, hogy az országból származó gabonát tovább lehessen szállítani a világpiacokra. Az év elején a vámmentes kereskedelmi modellt további egy évvel meghosszabbították.

„Mi eladjuk a legmagasabb német szabványok szerint termelt búzánkat, miközben Ukrajnából búzát pumpálnak az országba” – mondta Frank Wullekopf a lapnak, hozzátéve, hogy az ukrán termelőknek nem kell igazolniuk a növényvédő szerek vagy a műtrágya mennyiségét.

„Nem is beszélve a búzának a háború okozta szennyeződéséből adódó veszélyekről” – tette hozzá a gazda.

Eközben Németországban a pékáruk árai a gabonaárak jelentős csökkenése ellenére emelkednek – idézte a hírportál Friedemann Berget, a Német Pékszövetség ügyvezető igazgatóját. Az egyéb, a személyzetet, az energiát és a bürokráciát fedező költségek is emelkedtek – mondta, hozzátéve, hogy az EU-ban a pékek január óta kötelesek igazolni, hogy az általuk felhasznált alapanyagok előállítása nem vezetett az erdők pusztulásához.

Nem a mezőgazdasági termelők az egyetlen iparági szereplők, akikre hatással van az olcsó mezőgazdasági termékek tömeges beáramlása a harcban álló országból – írta a Bild, megjegyezve, hogy a mezőgazdasági berendezések gyártói is szenvednek, mivel a gabonatermesztők nem engedhetik meg maguknak, hogy korszerűsítsék mezőgazdasági gépeiket.

Elolvasom a cikket