Bóka János: Magyarország zéró toleranciát követ az antiszemitizmus minden formájával szemben

MH/ MTI
2024. szeptember 25. szerda. 19:36

Bóka János kifejtette: a július elsején kezdődött magyar uniós elnökség egyik prioritásává tette, hogy a tagállamokkal, az európai intézményekkel, a kontinens zsidó közösségeivel, illetve más nemzetközi szervezetekkel együttműködve mindent megtegyenek a zsidó élet előmozdítása, az európai zsidó közösségek és a zsidó örökségvédelem érdekében.

Ma, amikor szerte Európában az antiszemitizmus és az intolerancia növekedésével kell szembenézni, különösen fontos, hogy határokon és közösségeken átívelő összefogással lépjünk fel a gyűlölet minden formája ellen, és olyan Európát kell támogatnunk, ahol a zsidó közösségek biztonságban és tisztelve érzik magukat – hangsúlyozta a tárcavezető.

A zsidó kultúra és a zsidó közösségek Európa részét képezik, és ha Európa megtagadja, vagy elvágja gyökereit, akkor azokat többé már nem fogjuk tudni meggyógyítani – hangoztatta.

A budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége által szervezett megemlékezésen Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszélt arról, hogy a húsz évvel ezelőtt, az első Orbán-kormány által alapított emlékközpont bemutatja, hová vezet a kirekesztés, a gyűlölet.

Hatmillió áldozat árán „tanultuk meg a leckét”, és sok erőfeszítésre van még szükség az antiszemitizmus leküzdéséhez – tette hozzá.

A megemlékezés az EU antiszemitizmus elleni munkacsoportjának – Magyarország soros uniós elnökségével összefüggésben – Budapesten tartott üléséhez kapcsolódott.

Elolvasom a cikket