Csak a kisembernek ártanak a szankciók

Az Oroszország elleni szankciók hatékonysága kezdettől fogva komoly vita tárgyát képezi. Az EU hatalmas öngólt lőtt, a szankciók negatív hatása többnyire a lakosságot sújtja. Ugyanakkor a gazdasági élet domináns szereplői, sőt, maguk az egyes tagországok is szép csendben kijátsszák azokat.

A nyugati országok az év első felében mintegy kétmilliárd dollárért vásároltak orosz olajból előállított üzemanyagot – írja a Reuters nyomán Felvidék.ma. Mint a cikkben olvasható, az érintett államok mindezt azzal a trükkel teszik, hogy az orosz olajat először egy másik országban, például egy török üzemben dolgozzák fel, amellyel lényegében legálisan kerülik meg a Moszkva elleni szankciókat. A hírek szerint Ankara ráadásul hordónként öt-húszdolláros kedvezménnyel kapja a határon túlról az olajat.

Mint fogalmaznak, a Moszkvát megszorításokkal elborító Európai Unió és Nagy-Britannia maguk is megtaláltak a kiskapukat, hogy a szankciók megszegése nélkül olcsó kőolajtermékeket vásárolhassanak az orosz olajból. Az már csak hab a tortán, hogy mindezek ellenére természetesen csak a cégek és a kereskedők profitálnak az üzletből, míg az átlagos európai fogyasztók számára egyáltalán nem apad a kőolajtermékek kiskereskedelmi ára.

Elolvasom a cikket