Döbbenetes mennyiségű rövidlátó gyerek lesz 2050-re

2050-re a világon mintegy 740 millió kiskorú szenved majd rövidlátástól és szorul látáskorrekcióra. A kínai tudósok előrejelzéseit a British Journal of Ophthalmology tudományos cikkében tették közzé, amelyet a TASZSZ szemlézett szerdán. A vizsgálat során öt tucat országban, hat különböző kontinensen végzett, csaknem háromszáz tanulmány eredményeit egyesítették. A kutatók szerint jelenleg körülbelül minden harmadik gyermek és serdülő szenved rövidlátásban, és 2050-re a számuk meghaladhatja az említett mennyiséget.

Utalnak arra is, a 20. század utolsó évtizedében a rövidlátó tinédzserek aránya huszonnégy százalék körül járt, de 2010-re harmincra, 2023-ra pedig harminchat százalékra nőtt. A rövidlátó gyermekek többsége amúgy Japánban (nyolcvanöt), Dél-Koreában (hetvenhárom) és Oroszországban (negyvenhat százalék) él.

A tudósok számításai azt is mutatják, hogy ezek a mutatók a következő két évtizedben tovább fognak emelkedni, amelynek eredményeként 2050-re 39,8 százalékra emelkedik a myopias gyermekek és serdülők aránya.

Elolvasom a cikket