Európa Tanács: Aggasztó tendenciák figyelhetők meg a sokszínűség és a kisebbségi jogok érvényesülése területén

MH/ MTI
2024. szeptember 25. szerda. 21:36

A bizottság szerint a negatív tendenciák között van a kisebbségpolitika felhasználása politikai célokra, a nemzeti kisebbségek bemutatása biztonsági fenyegetésként, a társadalom szétesésének előidézőjeként, valamint a nemzeti kisebbségekhez tartozókat aránytalanul súlyosan érintő gazdasági egyenlőtlenségek.

A kisebbségi hovatartozás kifejezésére sok esetben az állammal szembeni hűtlenség jeleként, valamint biztonsági fenyegetésként és destabilizáló tényezőként tekintenek, nem pedig az európai sokszínű társadalmak szerves részeként – olvasható a bizottság állásfoglalásában.

„Ezek nagyon megnehezítik a nemzeti kisebbségekhez kötődők önazonosságának szabad kifejezését és identitásuk megőrzését. A vonatkozó jogok biztosításának hiánya és az egyének etnikai, nyelvi, vagy vallási hovatartozásuk miatti kirekesztése elidegenedéshez, végső soron a társadalom széteséséhez vezet” – írták.

A tanácsadó bizottság szerint „a társadalmi integráció nem elvárható a kisebbségekhez tartozóktól”. Nem lehet elvárás, hogy beolvadjanak a többségi társadalomba, mert különben elrejtőznek, feladják nyelvüket, kultúrájukat, identitásukat és szükségleteiket. Elvárás ugyanakkor a kölcsönös alkalmazkodás. Elvárás, hogy megtalálják helyüket a társadalomban, ahogy a szabályok elfogadása is – írták. Mindehhez az első lépést annak az államnak kell megtennie, amelyben az adott kisebbség él – emelték ki, majd hozzátették: egyes államok ugyanakkor az integráció kifejezést használják társadalmuk homogenizálásának igazolására.

A jelentéstevők szerint a vonatkozó keretegyezmény végrehajtása előtt álló kihívások nem kizárólag politikai jellegűek. Vannak olyan problémák, amelyek a gazdasági egyenlőtlenségek következményei, amelyek mindenkit érintenek ugyan, de gyakran aránytalanul a kisebbségekhez tartozókat – hívták fel a figyelmet. Ezeket a kihívásokat az éghajlati válság hatásai súlyosbítják, amely veszélyeztetik egyes kisebbségek hagyományos életmódját, fenyegetve ezáltal az egyének és közösségek identitásának lényegét. Megsokszorozzák továbbá a diszkriminációnak és a szegénységnek, valamint a marginalizálódásnak való kitettségüket – írták.

„Mindezen tendenciákat sürgősen és módszeresen meg kell fordítani” – fogalmaztak.

Intelligens, befogadó és tisztességes politikákra van szükség az európai kisebbségi jogok eszközként való használata és átpolitizálása elleni küzdelemhez – zárta jelentését az Európa Tanács felügyelete alatt működő nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága.

Elolvasom a cikket