Európai Bizottság: Több mint száz vállalat írta alá a mesterséges intelligenciáról szóló uniós paktumot

MH/ MTI
2024. szeptember 25. szerda. 17:43

A brüsszeli közlemény szerint az aláírók közé multinacionális vállalatok és az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) is tartoznak a legkülönbözőbb ágazatokban, többek között az informatika, a távközlés, az egészségügy, a banki szolgáltatások, a gépjárműipar és a repüléstechnika területén.

A paktum támogatja az ipari szerepelők arra vonatkozó, önkéntes kötelezettségvállalását, hogy a jogszabály hatályba lépése előtt megkezdik a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály elveinek alkalmazását, és fokozzák a mesterséges intelligenciával foglalkozó uniós hivatal és valamennyi érdekelt fél, köztük az ipar, a civil társadalom és a tudományos élet közötti együttműködést – emlékeztettek.

A mesterséges intelligenciáról szóló uniós paktum önkéntes vállalásai arra szólítják fel a részt vevő vállalatokat, hogy kötelezzék el magukat legalább három alapvető intézkedés mellett. Ezek között szerepel a mesterséges intelligencia szervezeten belüli elterjedésének előmozdítása és a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálynak való jövőbeni megfelelés. A nagy kockázatú mesterséges intelligencia-rendszerek feltérképezése, valamint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos jártasság és tudatosság előmozdítása a személyzet körében, illetve az etikus és felelős fejlesztés biztosítása.

A tájékoztatás szerint ezen kötelezettségvállalások mellett az aláírók több mint fele vállalta, hogy további vállalásokat tesz: többek között biztosítja az emberi felügyeletet, csökkenti a kockázatokat, és átlátható módon címkézi a mesterséges intelligencián alapuló tartalmak bizonyos típusait.

A vállalatok bármikor csatlakozhatnak a mesterséges intelligenciáról szóló paktumhoz, és kötelezettséget vállalhatnak az alapvető és a további vállalásokra mindaddig, amíg a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály teljes mértékben alkalmazandóvá nem válik – tették hozzá.

Elolvasom a cikket