Mindenki tudja, hogy a bőr öregedése elkerülhetetlen, és azt a szervezet biológiai folyamatainak a korral járó lelassulása okozza. Ezt a fajta, genetikai eredetű öregedést „kronoöregedésnek” nevezik, és tényleg elég nehéz ellenállni neki.
Az öregedési folyamatot azonban több mechanizmus is befolyásolja, például a fotoöregedés, amikor a bőr szerkezete a napfény hatására megváltozik. És ott van még a glikozitás, ami a bőr állapotromlása a glikációs végtermékek felhalmozódása miatt. Az életkor tehát fontos, de azt semmilyen módon nem tudjuk befolyásolni, míg más tényezők, például a glikáció káros hatásait csökkenthetjük.
Amikor a cukor a szervezetbe kerül, a fehérjékhez kötődik, ezt a folyamatot glikációnak nevezzük. Ennek következtében a fehérjék elveszítik funkcionalitásukat, ami negatívan hat a sejtek szerkezetére. A glikáció miatt például a kollagén és az elasztin, a bőr rugalmasságáért felelős fehérjék megszűnnek normálisan működni. Ennek eredményeképpen ráncok jelennek meg és mélyülnek el.
A glikáció egy spontán, nem enzimatikus folyamat, amelyben a szabad redukáló cukrok kölcsönhatásba lépnek a fehérjék, a DNS és a lipidek szabad aminocsoportjaival. Ennek eredményeképpen a fehérjemolekulák „keresztkötést” kapnak, ami funkcionalitásuk elvesztéséhez vezet. Ezt a folyamatot „édes öregedésnek” is nevezik, mivel elősegíti az AGE-ként ismert glikációs végtermékek képződését. Az AGE-k lelassítják az anyagcsere-folyamatokat és az oxidatív stressz és a gyulladás aktiválásával felgyorsítják a bőr öregedését.
A glikáció megváltoztatja a fehérjék, például a kollagén szerkezetét és működését, ami negatívan befolyásolja az erek, a bőr és az inak rugalmasságát. Valójában ez a folyamat a test minden rendszerét érinti, de a bőrre gyakorolt hatása a legszembetűnőbb: fokozza az öregedés jeleit, elősegíti a ráncok, a pigmentáció és a tónusvesztés kialakulását. Az olyan megnyilvánulások, mint a bőr elvékonyodása, az elszíneződés, a rugalmasság elvesztése, a fakó szín, a szem alatti sötét karikák és az általános fáradtság szintén a glikáció következményei.
A bőr alatti szövetek károsodásának, a bőr rugalmasságának és feszességének elvesztésének elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy minél korábban megkezdjük a glikáció elleni küzdelmet.
Hogyan álljunk ellen az öregedésnek?
Ha korlátozzuk a cukorbevitelünket, természetes módon lelassítjuk a kollagénrostok „összeragasztásának” folyamatát. A cukor támogatja a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat is, amelyeket a glikáció végtermékei súlyosbítanak.
Ez a kombináció súlyosbíthatja a gyulladást, ami nem tesz jót az egészségünknek. Ezért érdemes ígéretet tenni magunknak, hogy kerüljük az olyan egyszerű szénhidrátokat, amelyek gyorsan megemelik a vércukorszintet, mint például a sütemények, édességek, sütemények, torták és szénsavas italok. Jobb, ha az összetett szénhidrátokat részesítjük előnyben: az alacsony glikémiás indexű teljes értékű élelmiszerek segítenek csökkenteni a glikémiás öregedés hatásait.
Érdemes odafigyelni a főzési módokra is: a sült ételek glikémiás termékek forrása, ezért jobb, ha gőzöljük vagy főzzük őket.
Gazdagítsa étlapját nyers zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek antioxidáns tartalmuknak köszönhetően gátolják a glikációt. A zöld tea szintén segít csökkenteni a szervezetben a glikációt, így érdemes beiktatni az étrendjébe, ha meg akarja hosszabbítani fiatalságát. Összefoglalva, a változatos és kiegyensúlyozott étrend mérsékelt mennyiségű cukorral jelentősen csökkentheti a glikált molekulák okozta károsodást.