Ezek a vastagbélrák legkellemetlenebb tünetei

Az Amerikai Rákellenes Társaság által az év elején közzétett jelentés szerint a vastagbélrák ma már az 50 év alatti férfiaknál a vezető rákos halálok, az 50 év alatti nőknél pedig a második leghalálosabb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban. Mutatjuk, mik azok a tünetek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az orvosok próbálják felhívni a figyelmet a rendszeres szűrésekre

A szakemberek szerint fontos a rendszeres szűrővizsgálat, ám tartanak attól, hogy a betegek túlságosan félnek beszélni a tüneteikről, amelyek közé tartozhat a székletben lévő vér, a hasi görcsök és a bélműködés megváltozása. Az amerikai jelentésben csaknem 25 millió 50 év alatti beteg adatai szerepelnek.

Megállapították, hogy az esetek 45 százalékában a székletben lévő vér volt a kezdeti tünet. Ezt követte a hasi görcsök, ami az esetek 40 százalékát jelentette, és a székletürítési szokások megváltozásáról az emberek 27 százaléka számolt be. Sokan azonban még mindig úgy hiszik, hogy ez a betegség csak az idősebb korosztályt érintheti.

„A vastagbélrák nem egyszerűen az idősebbeket érintő betegség; azt szeretnénk, ha a fiatalabb felnőttek tudatában lennének ezeknek a potenciálisan nagyon árulkodó jeleknek és tüneteknek, és cselekednének. Különösen azért, mert az 50 év alattiak alacsony kockázatúnak számítanak, és nem részesülnek rutinszerű vastagbélrákszűrésben” – mondta Yin Cao ScD kutató és egyetemi docens.

Elolvasom a cikket