Fürdik az adósságaiban Kijev

Jövő év végére Ukrajna költségvetési hiánya a GDP 19,4 százalékára emelkedik – írja friss elemzésében a Lenta.ru. Mint a cikkben olvasható, az RBC Ukraine ügynökség az ország fő pénzügyi dokumentumára hivatkozva közölte, 2025-re a nemzeti valuta dollárhoz képest vett, átlagos éves árfolyamát 45 hrivnyában határozzák meg, ám rögvest alá is húzzák, a valóságot lehetetlen megjósolni. A büdzsé szerint a kiadások 50,4 százalékát tervezik fedezni az adókból, a többi terén hitelekkel számolnak.

A hiány jelen állás szerint százmilliárd hrivnya lesz, de e mutató még változhat, leginkább negatív irányban. Az államadósság jövő év végére eléri a GDP 101,8 százalékát. Figyelmeztető jel, hogy a központilag meghatározott minimálbért 2025-ben nem emelik, marad a nyolcezer hrivnya (nagyjából 64 000 forint) szinten.

A lapban emlékeztetnek, Vlagyimir Oleinik, a Verhovna Rada volt képviselője a minap úgy nyilatkozott, a nyugati segélyek elapadásával a kijevi rezsimnek várhatóan adót kell emelnie. Szerinte az is borítékolható, hogy az IMF sem enged meg majd semmiféle olyan lazítást, amely a lakosságnak bármiképpen kedvezne. Hozzáteszik, az ukrán pénzügyminisztérium szerint január és június között a külföldi segélyekre alapozott finanszírozás mértéke ötvenről huszonhét százalékra esett vissza.

Elolvasom a cikket