Hankó Balázs: Közös európai örökségünk identitást adó erő

MH/MTI
2024. szeptember 25. szerda. 23:23

Hankó Balázs nyitóbeszédében rámutatott: Magyarország az alaptörvényben deklarálta a keresztény vallás és hagyományok fontosságát, de ez önmagában nem elegendő, szükség van olyan erős, élő keresztény közösségekre, akik éltetik ezeket a hagyományokat.

Közép-Európa egyik leghíresebb zarándokútját, a Mária utat megemlítve kifejtette: a nyugat-kelet és észak-dél irányában keresztet formáló út nemcsupán egy spirituális élmény helyszíne, hanem kulturális történelmünk része, amely erősíti a közösségtudatot, összefogja az anyaországi és a határon túli magyarság területeit, emellett a fiatalok és a családok szabadidős tevékenységének értékes helyszíne.

A miniszter kiemelte: ha Európa meg is feledkezne keresztény kulturális gyökereiről, mi megtartjuk vallási gyökereinket és megvédjük közös örökségünket, hogy gyermekeink is megismerhessék hagyományainkat, Európa és nemzetünk gazdag történelmét, kultúráját.

A Mária Út az Európa Tanács Kulturális Utak Hálózatának részeként erősíti a közép-európai országok közti, illetve a más vallási felekezetekkel való együttműködést, amely elősegíti a kultúrák közötti párbeszédet – hangsúlyozta, és külön köszönetet mondott Azerbajdzsán, Georgia és Törökország részvételéért az eseményen.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a szakértői fórum legfontosabb kérdése az, hogy hogyan tudjuk átadni a következő generációk számára kulturális örökségünket, miben áll az európaiságunk, a magyarságunk, az utódainkra hagyott örökségünk. A helyettes államtitkár kiemelte: az Európa Tanács 1987-ben alapított Kulturális Útvonalak Programja „minden olyan kulturális hagyományunkat tartalmazza, ami magyarrá tesz minket”. Vincze Máté reményét fejezte ki aziránt, hogy a tanácskozáson elhangzottak a többi uniós tagállam számára is fontos tanulságként szolgálhatnak a jövőben.

Beneda Attila, a KIM családügyekért felelős helyettes államtitkára a szakértői fórum megnyitóján rámutatott: a társadalom alappillérei a kultúra és a család. Magyarország a nemzet „legkisebb építőelemeinek”, a családoknak a támogatásával kívánja erősíteni az országot, ehhez a törekvéshez pedig a kultúra biztosítja a megfelelő kereteket. Országaink megerősödése egy virágzóbb Európa létrehozásában is segít, és növeli a versenyképességünket – tette hozzá. Emellett fontosnak nevezte azoknak az utaknak a megtalálását, amelyek segítségével továbbadhatjuk kulturális értékeinket a fiatalabb nemzedékek számára. Ehhez meglátása szerint a kulturális utak hatékony eszköznek bizonyulhatnak, amelyeket elérhetővé kell tenni a társadalom széles rétegei számára, hogy minél többen kerülhessenek közelebb kulturális gyökereikhez.

Elolvasom a cikket