Háromnapos Bartók-rendezvénysorozat kezdődött Brüsszelben

MH/ MTI
2024. szeptember 25. szerda. 22:38

A szeptember 25. és 27. között zajló fesztiválon a Liszt Intézetben szakmai előadásokkal és Bartók Béla által szerzett, vagy a zeneszerző ihlette zeneműveket bemutató koncertekkel várják a közönséget

Kovács Zsófia, a brüsszeli Liszt Intézet igazgatója emlékeztetett arra, 2024-ben van Denijs Dille flamand katolikus pap, zenetörténész, a Bartók-kutatás egyik nagy egyénisége születésének 120. évfordulója. Dille a legnagyobb Bartók-kutatók egyike volt, nevéhez fűződik a budapesti és a brüsszeli Bartók Archívum létrehozása is. A Bartók-életmű gyűjtését és kutatását végző brüsszeli intézmény kollekciója vetekszik a budapesti Bartók Archívum gyűjteményével – emelte ki Kovács Zsófia.

A háromnapos program részleteit ismertetve az igazgató elmondta, hogy szerdán a brüsszeli Liszt Intézet egész napos Denijs Dille szimpóziumot tartott Carl Van Eyndhoven belga zenetudós, Vikárius László Szabolcsi Bence-díjas zenetörténész és Gilbert De Greeve belga zongoraművész, a Nemzetközi Kodály Társaság korábbi elnöke előadásával.

Csütörtökön koraeste hagyományos megemlékezés keretében Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete koszorút helyez el a brüsszeli Bartók Béla-szobornál. A zeneszerző halálának évfordulóján tartott megemlékezést a Kékszakállú herceg vára kamara-előadása követi Hajdú Diána, Cser Péter és Dénes István előadásában.

A fesztivál keretében pénteken a Párniczky Quartet Bartók Electrified című koncertje keretében mutatja be Bartók hatását a jazz világában – tette hozzá Kovács Zsófia.

Elolvasom a cikket