Hszi Csin-ping: A kínai nemzet egy nagy család

MH/MTI
2024. szeptember 25. szerda. 12:45

„A különböző etnikai csoportokhoz tartozó emberek már több mint hetven éve dolgoznak együtt, egységben a párttal, és ez idő alatt történelmi eredményeket értek el a határ menti területek gazdasági és társadalmi fejlődésében” – fogalmazott Hszi, akit a kínai állami média idézett.

„A kínai nemzet egy nagy család, ahol 56 etnikai csoport szereti egymást és gondoskodik egymásról” – mondta, hozzátéve, hogy minden etnikai csoport tagjának erősítenie kell a kínai nemzet iránti közösségi érzést.

Hszi megjegyzései egy válaszlevélben olvashatók, amelyet minden kínai etnikai csoport azon képviselőinek leszármazottaihoz intézett, akik nemrégiben levelet írtak neki, hogy beszámoljanak a helyi etnikai közösségek életéről a párt vezetése alatt.

A délnyugat-kínai Jünnan tartomány Pu’er városában élő csoportok első képviselői 1950-ben kaptak meghívást Pekingbe a Kínai Népköztársaság alapításának első évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. 1951. január 1-jén ugyanezen képviselők emlékművet állítottak Jünnan tartományban, és ott ünnepélyes fogadalmat tettek arra, hogy egységesek maradnak és követik a pártot. Negyvennyolc képviselő írta alá nevét az emlékművön.

A kínai kormányt az elmúlt években számos kritika érte és több ország is aggodalmát fejezte ki amiatt, ahogyan az országban élő etnikai és vallási kisebbségekkel bánnak. Egyebek mellett gyakran felmerülő téma a Hszincsiang-Ujgur tartományban élő ujgurok ellen elkövetett „népirtás” és az „átnevelő táborok”, amely vádakat Peking határozottan elutasítja, és azt hangoztatja, hogy folyamatos figyelmet szentel az etnikumok támogatásának, fejlődésének és a köztük lévő egység elősegítésének.

Elolvasom a cikket