Josep Borrell: Az EU az amerikai elnökválasztás kimenetelétől függetlenül támogatja Ukrajnát

MH/ MTI
2024. szeptember 25. szerda. 19:52

A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szerdai beszámolója szerint Borrell arra a kérdésre válaszolt, amely Donald Trumpnak a Fehér Házba való esetleges visszatérésére vonatkozott, illetve Trumpnak a háború befejezésére vonatkozó tervére.

„Trump jelenleg csak jelölt. Megvárom, amíg visszatér a Fehér Házba, hogy megfontoljam a javaslatait” – jegyezte főképviselő. „A háború kezdetén senki sem bízott abban, hogy Ukrajna képes ellenállni” – emlékeztetett. Rámutatott arra is, hogy miután Oroszország elfoglalta a Krímet 2014-ben, az európaiak nem akarták felfegyverezni Ukrajnát, de ez 2024-ben megváltozott. Megjegyezte, hogy az Európai Unió katonai, gazdasági, pénzügyi, humanitárius téren összességében több támogatást nyújtott eddig Ukrajnának, több mint az Egyesült Államok.

A főképviselő egy másik kérdésre válaszolva kijelentette: Ukrajna feladása és az, hogy emiatt egy „második Fehéroroszországgá” váljon, nem a leggyorsabb módja a háború befejezésének. „Hallottam itt bizonyos békeszeretőket, akiknek a háború túl drágának tűnik. Mi is szeretjük a békét és az ukránok fizetik érte a legmagasabb árat. A béke elérésének leggyorsabb módja, ha Oroszország kivonul csapataival és a háború véget ér” – mondta. Azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna katonai támogatása nem zárja ki a békés megoldások keresését. Minél erősebb viszont Ukrajna katonailag, annál erősebb lesz a tárgyalási pozíciója – mutatott rá.

Annalena Baerbock német külügyminiszter az ENSZ BT ülésén kijelentette: a béke azt jelenti, hogy Ukrajna szabad és független országként való léte garantált, ez pedig biztonsági garanciákat jelent. „Nem tétlenkedhetünk addig, amíg Vlagyimir Putyin, a Kreml vezetője nem ül tárgyalóasztalhoz” – figyelmeztetett. Emlékeztetett arra is, hogy Oroszország – a vádak szerint – ukrán gyerekeket hurcolt el. Vaszilij Nebenzjához, Oroszország ENSZ-nagykövetéhez fodulva azt mondta: „Ön becsaphatja magát. Az ön országának leghatalmasabb embere elrabolt tinédzser lányok mögé bújhat, de nem tévesztheti meg a világot.”

David Lammy brit külügyminiszter kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin egy „maffiaállamot” vezet, egy „korrupcióra épülő birodalmat”, őt magát pedig az egykori rabszolgatartókhoz hasonlította.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésének margóján találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Az államfő Telegram csatornáján azt írta, hogy a főtitkárral megvitatta az ukrán légvédelem megerősítésének szükségességét, valamint Ukrajna mielőbbi NATO-csatlakozását.

Elolvasom a cikket