Megkezdte minősítő gyakorlatát a HUNOR mentőszervezet

MH/ MTI
2024. szeptember 25. szerda. 19:42

Azt írták, a gyakorlat forgatókönyve szerint szeptember 24-én 15 óra 27 perckor a Richter-skála szerinti 7,5 erősségű földrengés sújtotta Magorland központi régióját, nem messze Kapital Citytől. A rengés súlyos károkat okozott a fővárosban, az első jelentések 21 halottról, 1500 sérültről és 200 eltűnt személyről szólnak. Az első becslések szerint 25 ezer ember vált otthontalanná, 2000 épület azonnal összedőlt, 6500 súlyosan károsodott. A régió hatvan százalékában teljesen megszűnt az energiaszolgáltatás, valamint a gázszolgáltatás és az ivóvízellátás is, a teljes elektronikus kommunikáció pedig összeomlott.

A gyakorlat forgatókönyve szerint egy órán belül hat ország ajánlotta fel azonnali segítségét Magorlandnak, összesen 288 emberrel és 24 mentőkutyával segítik az országot. Magyarország is azonnal intézkedett a HUNOR mentőalakulat készenlétbe helyezéséről: kedden este hat órakor 160 embert riasztottak. A magyar mentőalakulat a szimuláció szerint 78 fővel és 6 keresőkutyával „utazott” a katasztrófa sújtotta területre.

Az OKF közleményében azt írta, kedden a minősítők a Gazdasági Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat központi raktárában megtekintették a HUNOR készleteit, néhányan pedig előreutaztak, hogy Hajdúszoboszlón járják be az újraminősítésnek helyet adó új gyakorlópályát.

A kedd esti riasztás után, este nyolc órára a 95 fős csapat, 83 hivatásos tűzoltó és 12 önkéntes – kutyavezető, állatorvos, statikus mérnök, az Országos Mentőszolgálat orvosai és mentőtisztjei – beérkezett a Gazdasági Ellátó Központ budapesti, Ferihegyi úti raktárbázisára és éjszaka – a légi szállítás szempontjait szem előtt tartva – felmálházta a 36 órás gyakorlathoz szükséges felszerelést.

A raktárbázison rendelkezésre álló, hónapok óta precízen rendszerezett, átcsoportosított, a legoptimálisabb megoldás szerint előkészített tizenegy tonnányi felszerelést a csapat az előírt határidőre felmálházta, a menetoszlop szerdán hajnali két órakor gördült ki a telephelyről, és reggel hat órakor már a debreceni repülőtéren állították üzembe azt a fogadóközpontot, amely a „külföldi országba” történő beléptetést koordinálja. Ezen a helyszínen azt kellett bizonyítania az állománynak, hogy a határokon átívelő bevetések során is megtartják a gyors ügyintézéshez elengedhetetlen fegyelmet, az okmányok és a felszerelések áttekinthető, ellenőrizhető rendben rendelkezésre állnak, vagyis, hogy a dokumentumok ellenőrzése nem lassítja a munkafolyamatot – írta az OKF.

Ezek után indult a hajdúszoboszlói romvárosba az alakulat, ahol felépítik a műveleti bázist és megkezdik a gyakorlatot. A HUNOR-nak azt is be kell mutatnia, hogy tíz napon keresztül képes önellátóan tevékenykedni.

Elolvasom a cikket