Oroszországgal indít közös műholdprogramot a Száhel-államok szövetsége

A kezdeményezést Alousseni Sanou, Mali gazdasági és pénzügyminisztere mutatta be hétfőn Bamakóban, az AES-tagok tisztviselőivel tartott találkozón. A projekt egy kommunikációs műhold és egy földi távérzékelő műhold telepítését foglalja magában.

Sanou szerint a kommunikációs műhold megkönnyíti a televíziós és rádiójelek továbbítását a három ország között. Lehetővé teszi továbbá egy többszolgáltatásos kommunikációs hálózat létrehozását, beleértve az internet- és telefonszolgáltatásokat is a távoli és elmaradott területeken. A nagysebességű internet-hozzáférést a Vsat-technológia biztosítja majd, jelentősen javítva az összeköttetést.

A földi távérzékelő műhold a nemzeti határok megfigyeléséhez és a biztonsági intézkedések megerősítéséhez szükséges űrfelvételek gyűjtésére fog összpontosítani. Emellett adatokat fog szolgáltatni a természeti erőforrások, például a mezőgazdasági területek és legelők felméréséhez, valamint a természeti katasztrófák vészhelyzeti megfigyeléséhez.

Az AES tagjai a hétfői miniszteri ülésen megvitatták a Roszkozmosszal való együttműködés részleteit. Sidi Mohamed Raliou, Niger kommunikációs minisztere optimizmusát fejezte ki a partnerséggel kapcsolatban, megjegyezve, hogy Oroszország „őszintébb, reaktívabb kapcsolatot” kínál, amely az AES jelenlegi igényeihez igazodik.

Júliusban az orosz energetikai óriás Roszatom memorandumokat írt alá Malival az atomenergiával és más kulcsfontosságú területekkel kapcsolatos együttműködés fejlesztéséről. A megbeszélések középpontjában napenergia-projektek és geológiai feltárások, valamint egy orosz tervezésű, kis teljesítményű atomerőmű építésének tervei álltak Maliban.

Mali, Burkina Faso és Niger tavaly szeptemberben alakította meg az AES-t. Azóta Oroszországhoz fordultak biztonsági segítségért a régiót évek óta sújtó dzsihadista lázadás elleni küzdelemben. Mindhárom ország katonai vezetés alatt áll, és megszakították védelmi kapcsolataikat korábbi gyarmati hatalmukkal, Franciaországgal, arra hivatkozva, hogy a francia erők nem tudták megfékezni a terrorista erőszakot. Az amerikai hadseregnek is elrendelték, hogy vonuljon ki Nigerből.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tavalyi találkozóján Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője bejelentette, hogy Oroszország ajánlatot tett Algériának és Egyiptomnak egy orbitális állomás építésében való részvételre. A Roszkozmosz Algériát, Angolát, Egyiptomot és Dél-Afrikát Oroszország kulcsfontosságú partnerei közé sorolta a kontinensen, amelyek különösen eredményes együttműködést folytatnak az űrkutatás területén.

A dél-afrikai Durbanban tartott 2013-as BRICS-csúcstalálkozón a Roszkozmosz és a Dél-afrikai Nemzeti Űrügynökség (SANSA) megállapodást írt alá a RadioAstron-programról. Partnerségüket továbbfejlesztve Oroszország 2018-ban projektet hajtott végre egy kvantumoptikai rendszer dél-afrikai telepítésére, amely az orosz GLONASS navigációs rendszert támogató, földi infrastruktúra részét képezi.

Elolvasom a cikket