Pincérekből tulajdonosok

Burgenlandban az elmúlt években alig akadt olyan kiskocsma vagy étterem, amelyik magyar kiszolgáló személyzet nélkül maradt volna. Ma már egyre gyakrabban fordul elő, hogy honfitársaink nemcsak a vendégeket szolgálják ki, hanem immár a cégek fennmaradását is biztosítják.

A gazdasági kamara adatai szerint az elmúlt harminc évben a vállalkozások hatvan százaléka zárt be Ausztriában – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) magyar nyelvű adásában szerdán. Mint az anyagból kiviláglik, a folyamatok hátterében egyrészt a megváltozott fogyasztói magatartás, másrészt – sok helyütt – az utódok hiánya áll. Burgenlandban az utóbbi években alig akadt olyan vendéglátóhely, ahol ne lett volna magyar felszolgáló személyzet. Szerencsére egyre több ilyen pincér dönt úgy, hogy átveszi azt a vendéglőt, ahol éveken át dolgozott.

Az adásban több példát is megemlítettek, továbbá aláhúzták, a burgenlandi gazdasági kamara jelenleg több mint hetven magyar vendéglátóipari engedéllyel rendelkező vállalkozót tart számon. A listán amúgy kávéház épp úgy akad mint jó nevű, messze földön ismert étterem és vendéglő.

Korábban az ORF ugyancsak arról tudósított, hogy az Alpokban is számos vendégház, hütte került magyarok kezébe, miután a fiatal örökösök ráuntak az üzeletvitelre, s inkább a könnyebb életet választották Bécsben, esetleg Salzburgban.

Elolvasom a cikket