Startol a sütőtök szezon, íme néhány egyszerű recept

A sütőtök remek forrása az összetett szénhidrátoknak (természetes cukrok és keményítő), valamint az emésztőrendszer tisztításában fontos rostoknak. Ezzel pedig nagymértékben hozzájárul egyes rákbetegségek (pl. vastagbélrák) megelőzéséhez. A sütőtök 90 százaléka víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban.

Egyes kutatások szerint a karotinoidok csökkentik a vércukor-szintet is. Ezeken kívül a sütőtök B6-, C- és E-vitaminnal és folsavval gazdagítja étrendünket, csökkenti a vérnyomást.

Répás tökleves

Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 25 dkg sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 zöldségleveskocka, 2 dkg vaj, 2 evőkanál tisztított tökmag.

Elkészítés: A tököt mossa meg, kaparja ki a magjait, a tökhúst vágja nagyobb darabokra. A répát mossa és hámozza meg, vágja szintén nagy darabokra. A hagymát hámozza meg, vágja apróra, és a vajon pirítsa üvegesre. Adja hozzá a tököt, a répát, öntse fel fél liter vízzel, forralja fel és tegye bele a zöldségleveskockát. Kb. 10 percig főzze így, végén borssal ízesítse, majd az egészet pépesítse. A tökmagot zsiradék nélkül pirítsa világosra. A levest szedje tányérokba, és szórja rá a tökmagot. (A tetején egy kanál tejföllel még finomabb.)

Sajtos sütőtökfőzelék

Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 4 dl tej, 10 dkg sajt, margarin, keményítő, só, citrom ízlés szerint.

Elkészítés: A megmosott megtisztított sütőtököt reszelje le és futtassa meg a margarinon, majd enyhén sózott vízben tegye fel főni. Amikor megfőtt, a keményítőt a tejjel kiverve a főzeléket habarja, ízesítse. Újra tegye fel forrni, és kis adagokban keverje el a reszelt sajtot, hogy elolvadjon a főzelékben. A sűrű főzeléket húspogácsával, rántott szelettel, tükörtojással tálalhatjuk (fogyókúrás étrendben natúrszeletet ajánlunk).

Sütőtökös rizs

Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl zöldségleves, 5 dkg rizs, 5 dkg sajt, petrezselyemzöld, 2-3 dkg pármai sonka.

Elkészítés: Főzze fel a zöldséglevest és a hagymát, majd szórja bele a rizst, és alacsony hőfokon kb. 25 percig hagyja benne főni. A sütőtököt hámozza meg, darabolja fel, adja hozzá a rizshez, és további 10 percig hagyja főni. A petrezselymet vágja apróra, és a sajttal együtt keverje a zöldséghez. Sonkával finom.

Elolvasom a cikket