Zöld tea vagy fekete tea

Kaufmann Angéla
2024. szeptember 26. csütörtök. 4:04

Röviden, mind a fekete, mind a zöld tea hasonló egészségügyi előnyökkel jár – mindkettő ugyanazon növény leveleiből származik, és mindkettőről bebizonyosodott, hogy javítja a szív egészségét és az agyműködést. Ezért az, hogy melyik teát választja, leginkább az Ön ízlésétől és koffeintoleranciájától függ. A zöld tea kevésbé oxidált, enyhén földes-füves ízű, és általában kevesebb koffeint tartalmaz; míg a fekete tea jobban oxidált, mélyebb, csersavas ízű, és általában valamivel több koffeint tartalmaz.

A zöld tea előnyei

Mivel a zöld tea (és a matcha, amely lényegében porított zöld tea) rövidebb oxidációs perióduson megy keresztül, mint a fekete tea, többet tartalmaz az epigallocatechin-3-gallate (EGCG) néven ismert speciális polifenol antioxidánsból. Ez a rövidebb oxidációs folyamat egyébként az is, amitől a zöld tea „zöld” – levelei kevésbé vannak kitéve az oxigénnek, ezért nem feketülnek el, így bizonyos növényi vegyületek érintetlenek maradnak.

A zöld tea magas EGCG-tartalma az oka annak, hogy széles körben egészségügyi tonikként emlegették: az EGCG-ről kimutatták, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését, csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát, javítja az állóképességet, védi a májat és az immunrendszert, valamint megelőzi a baktériumok és vírusok okozta károsodásokat.

A fekete tea előnyei

A fekete teának is vannak sajátos polifenoljai. Theaflavinoknak hívják őket, és az oxidációs folyamat során keletkeznek. Sok ugyanolyan antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, mint a zöld teában található polifenolok, és kimutatták, hogy elősegítik a zsírlebontást, javítják a csontok egészségét, csökkentik az oxidatív stresszt, és jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. A fekete tea tökéletes kiegészítője lehet a koleszterinszint csökkentésének és a máj védelmének számos egyéb funkció mellett. Ezenkívül a fekete tea gyakran magasabb koncentrációban tartalmaz L-teanint, ami növeli a vérkeringést, valamint a koncentrációs és éberségi képességet.

Melyik a jobb, fekete vagy zöld tea?

Igazán egyikkel sem tévedhet: mindkettőnek bizonyított előnyei vannak. Mindaddig, amíg nem érzékeny a koffeinre, nem túlozza el az édesítőszereket, és nem iszik túl későn teát, a zöld és a fekete tea is egészséges kiegészítője lehet életmódjának. Ne feledje, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendet fogyasszon, igyon sok vizet, és helyezze előtérbe az alvást, a mozgást és a mentális egészségét is.

Elolvasom a cikket