A gasztroenterológus elmagyarázta, miért kell kávét inni fokhagymával és mézzel

Mivel lehet valójában inni, hogy még több jótékony hatást gyakoroljon a szervezetére? Napi hány csésze nem árt az egészségednek? Evgeny Belousov gasztroenterológus válaszolt ezekre a kérdésekre a Doktor Piter oldalnak.

A kávé nemcsak egy ízletes és élénkítő ital, hanem egy erős pszichostimuláns, amely erősen hat az emberi központi idegrendszerre. A koffein aktiválja az agyműködést, növeli a motoros aktivitást, és csökkenti a fáradtságot.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kávét bölcsen kell fogyasztani, hogy maximalizáljuk az előnyöket, és ne ártsunk magunknak.

Hogyan és mennyit igyunk?

A tudósok kiszámolták: az emberiség átlagosan körülbelül 1,4 milliárd csésze kávét iszik naponta. Az egy főre jutó kávéfogyasztás tekintetében Finnország vezet: egy átlagos finn évente körülbelül 12 kilónyi szemes kávéból készült kávét iszik.

Az ajánlott kávéadag egy felnőtt számára napi egy-két csésze. A legjobb, ha a kávét a tízórai alatt isszuk, amikor a szervezetnek szüksége van az aktív munkához szükséges támogatásra.

Egy fontos árnyalat: éhgyomorra nem érdemes kávét inni: fennáll a gyomornyálkahártya irritációjának előidézésének veszélye.

Kávé olajjal, fokhagymával és mézzel

Ma már számos lehetőség van a kávé elkészítésére különböző adalékanyagokkal. Az olyan klasszikusok mellett, mint a tej, tejszín, cukor és szirupok, vannak egészen eredeti lehetőségek, amelyekre érdemes odafigyelni.
Az egyik népszerű lehetőség a bulletproof kávé, amely kókuszdióval és sótlan vajjal készül. A kókusz segíti az emésztést, és fokozza az anyagcserét, a telített zsírsavak pedig segítik a sejtmembránok javítását. A vaj A-, D-, E- és K-vitamint ad hozzá, amelyek támogatják a szív és az érrendszer működését.
Egy ilyen ital azonban meglehetősen kalóriadús, és teljes értékű reggelinek tekinthető. Naponta legfeljebb egyszer igyuk meg, hogy ne terheljük túl a szervezetet.

A kávé mézzel és fokhagymával való kombinációja még furcsábbnak tűnhet, de ez az ital is jótékony hatású lehet. A méz B- és C-vitaminban gazdag, a fokhagyma pedig erős természetes fertőtlenítőszer. Ha pedig a kávé megszokott íze unalmas, ez az ital meglepetést fog okozni.

Egy ilyen különleges kombináció azonban nem fog mindenkinek tetszeni. Mielőtt ilyen kávét vezetne be a napi étrendjébe, jobb, ha konzultál orvosával.

Elolvasom a cikket