Érdemes mazsolát nassolnunk

Szirtes Györgyi
2024. szeptember 26. csütörtök. 6:49

A mazsola nem más, mint aszalt szőlő. Különböző színűek, az aranysárgától a sötétbarna-fekete színig, és édes és sós ételekben egyaránt felhasználhatók.

Annak ellenére, hogy a mazsola aszalt gyümölcs, magas a cukor- és kalóriatartalma, ezért mértékkel kell fogyasztani. Az is ajánlott, hogy a gyerekek csak más ételekkel együtt fogyasszák az aszalt gyümölcsöket, így a mazsolát is, mivel meglehetősen ragadósak, és a fogaikhoz tapadhatnak, ami fogszuvasodást okozhat.

1 evőkanál (kb. 15 g) adag mazsola 38 kalóriát, 9 gramm szénhidrátot, 133 mg káliumot és 8 mg kalciumot tartalmaz.

Cukortartalma ellenére a mazsola rostban, káliumban és antioxidánsokban is gazdag, ami kutatások szerint segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, és segít a vérnyomás csökkentésében.

Ugyanezek az összetevők a cukorbetegség kezelésében is segíthetnek, mivel összefüggésbe hozták őket a fokozott jóllakottsággal és az általános ételfogyasztás csökkenésével.

A rostok fontosak az emésztőrendszerünk egészségéhez, de a legtöbben nem jutnak elegendő mennyiséghez a napi étrendjükben. A mazsola segíthet növelni a napi teljes rostmennyiséget, ha kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk.

Úgy tűnik, hogy ragacsossága ellenére a mazsola tartalmaz bizonyos tulajdonságokat, amelyek segítenek fenntartani a száj egészséges pH-egyensúlyát, valamint néhány antioxidánst, amelyek segítenek gátolni egy olyan baktériumot, amelyről ismert, hogy fogszuvasodást okoz.

Kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik mazsolát ettek iskola utáni uzsonnaként, a chipshez vagy csokoládéhoz képest kevesebbet ettek a nap folyamán, és csökkent az étvágyuk.

Elolvasom a cikket