Halálos lehet a rossz alvás?

Az Egyesült Államokban 3 felnőttből 1 számol be elégtelen alvásról, és becslések szerint 50-70 millió ember él krónikus vagy folyamatos alvászavarokkal.

Az iskolai, munkahelyi vagy gyermeknevelési kötelezettségek közepette sokan nem jutnak elég minőségi alváshoz, ami rombolhatja a termelékenységet, és fizikai és mentális egészségügyi problémákhoz vezethet.

A hosszú távú alváshiány a szívbetegségek és a halálozás kockázatát is növelheti. Most egy új kutatási elemzés megnyugtató kilátást kínál.

Lehetséges, hogy a hétvégi alvással „bepótolhatjuk” a hétköznapokban elmaradt alvást. Ezáltal akár 20%-kal is csökkenhet a szívbetegségek kockázata. Az eredményeket szeptember 1-jén mutatták be az Európai Kardiológiai Társaság 2024-es londoni kongresszusán.

„Az elegendő kompenzáló alvás a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával függ össze” – mondta a tanulmány társszerzője Yanjun Song, PhD, a pekingi Fuwai Kórház és a Szív- és Érrendszeri Betegségek Nemzeti Központjának munkatársa egy sajtóközleményben.

„A kapcsolat még hangsúlyosabbá válik azoknál, akik rendszeresen nem alszanak eleget a hétköznapokon” – folytatta Song.

Hogyan vizsgálták az alvás pihentető hatását a szív egészségére?

A tanulmányhoz a szív- és érrendszeri kutatók a UK Biobank 90 903 alanyának adatait elemezték. A résztvevők a projekt részeként saját maguk jelentették, hogy mennyit alszanak. 5-ből körülbelül 1 alany számított alváshiányosnak, amit úgy definiáltak, hogy éjszakánként 7 óránál kevesebbet alszik.

A kutatók azt akarták felmérni, hogy a „kompenzált alvás” – vagyis a hétvégén elmaradt alvás pótlása – hogyan befolyásolja a szívbetegségek kockázatát. Az alanyokat négy csoportba osztották aszerint, hogy mennyi „kompenzált” alvásra voltak képesek a hétvégén.

A mintegy 14 éves átlagos követési idő alatt a 4. csoport résztvevői, akik a legtöbb kompenzáló alvással rendelkeztek, 19%-kal kisebb valószínűséggel betegedtek meg szívbetegségben, mint az 1. csoport tagjai, akik a legkevesebb kompenzáló alvással rendelkeztek.

A férfiak és a nők között nem volt különbség ezekben az eredményekben.

Így segít az alvás megőrizni a szív egészségét

„Az alvás számos különböző mechanizmuson keresztül segít megőrizni a szív egészségét, többek között javítja a vérnyomást és a szívfrekvenciát, szabályozza a súlygyarapodást, és még a gyulladást is mérsékli” – mondta a Healthline-nak Dr. Cheng-Han Chen, a Memorial Care Saddleback Medical Center (Laguna Hills, Kalifornia, USA) intervenciós kardiológusa, a strukturális szívprogram orvosi igazgatója, aki nem vett részt a vizsgálatban.

Dr. Rigved Tadwalkar, a kaliforniai Santa Monicában található Providence Saint John’s Health Center szakvizsgázott tanácsadó kardiológusa, aki nem vesz részt a kutatásban, elmondta, hogy a „kompenzáló alvás” hatása ebben a tanulmányban több tényezőből eredhet.

„Az alváshiány megemelheti a stresszhormonokat, például a kortizolt, ami hozzájárulhat a szívproblémákhoz. Az alvás pótlása segíthet csökkenteni ezeket a szinteket” – mondta Tadwalkar a Healthline-nak.

„A krónikus alváshiány emellett emelkedett vérnyomáshoz és pulzusszámhoz vezethet. A kompenzáló alvás segíthet normalizálni ezeket az értékeket. Az alvás az egészséges immunrendszer szempontjából is kulcsfontosságú. A megfelelő alvás segíthet a szervezetnek jobban leküzdeni a fertőzéseket és a gyulladást, ami összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel” – magyarázta.

Mennyi alvásra van szükség a szív egészségének védelméhez?

Chen megjegyezte, hogy a hétvégi extra alvás nem teljesen ellensúlyozza a hétköznapokon felhalmozódott alvási adósság hatásait, de biztosít némi helyreállítást, ami egyébként hiányozna.

„Kicsit meglepő volt, hogy a hétvégi extra alvás még a hivatalosan nem alváshiányosnak minősített emberek esetében is jótékony hatással volt a szív egészségére. Ez arra utal, hogy az egészséges alvásmennyiség még az általunk általában ajánlott 7 óránál is több lehet” – mondta Chen.

Tadwalkar szerint meglepte, hogy az alvás „bepótlása” ennyire jótékony hatással lehet a szív egészségére.

„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy szervezetünk figyelemre méltó módon képes energiát és funkciókat visszanyerni, még a korábbi alváshiányos időszakok után is” – mondta.

Az, hogy egy személynek mennyi alvásra van szüksége az általános egészséghez, beleértve a szív egészségét is, azonban eltérő lehet. Az életkor az egyik meghatározó tényező. Az egyén genetikája, életmódja és általános egészségi állapota is befolyásolhatja az alvásmegvonás hatását a szívbetegség kockázatára.

„Általánosságban úgy gondoljuk, hogy az éjszakai 7 óránál kevesebb alvás negatív hatású az egészségre” – mondta Chen.

„Bár az éjszakai 7 órát gyakran tekintik viszonyítási alapnak, fontos, hogy hallgassunk a testünkre, és olyan alvási időtartamra törekedjünk, amely következetesen kipihent és felfrissült érzést hagy bennünk” – tette hozzá Tadwalkar.

Elolvasom a cikket