Hogyan enyhíthetjük a fogfájást?

Persze a fájdalom általában a tünete egy problémának, így a végső megoldást valószínűleg a fogorvosnál tett látogatás jelenti, de addig sem kell csendben tűrni. A következő bevált gyógymódok közül az egyik biztosan segít.

Sós vizes öblögetés

Nagymamáink jól bevált gyógymódja. Egy pohár meleg vízben fél teáskanálnyi sót elkeverünk, és ezzel körülbelül fél percig öblögetünk. A sós vizes oldat képes enyhíteni a gyulladást, és elpusztítja a baktériumokat. Emellett természetes fertőtlenítő hatású, segít megtisztítani az érintett területet, és csökkenteni a duzzanatot. Akár naponta többször is megismételhetjük az öblögetést, különösen étkezések után. Semmilyen mellékhatása nincs.

Hideg borogatás

Enyhítheti a fájdalmat, ha néhány darab jégkockát vagy egy zacskó mirelitterméket konyharuhába csomagolunk, és kívülről az arcunkra szorítjuk 15-20 percre azon a területen, ahol a fogfájást érezzük. A hidegtől ugyanis az erek összeszűkülnek, emiatt csökken bennük a véráramlás, és ez csökkenti a gyulladás és a duzzanat mértékét is. A hideg emellett elzsibbasztja az idegeket, így csökkentve a fájdalom érzékelését.

Hidrogén-peroxid-oldat

A sós vízhez hasonlóan kell alkalmazni, vagyis körülbelül fél percig kell öblögetni háromszázalékos hidrogén-peroxid és víz egyenlő arányú oldatával. Ebben az esetben azonban nagyon-nagyon fontos, hogy ne nyeljük le az elegyet, sőt, öblögetés után sima vízzel öblítsük ki újra a szájüregünket. A hidrogén-peroxid erőteljes oxidálószer, amely öblögetéskor habzani kezd, miközben oxigént bocsát ki, amellyel hatékonyan tisztítja a fájdalmas területet, és elpusztítja a baktériumokat. Egyúttal eltávolítja a lepedéket és az ételmaradványokat a fogakról, a fogak közül és az íny vonaláról, ezáltal is enyhítve az irritációt és a fertőződést.

Borsmentatea

A borsmentából készített tea számos pozitív hatással van a szervezetünkre, a görcsoldástól az emésztést segítő hatáson át a stresszoldásig. A gyógynövényt tartalmazó filtert a forrázás után hagyjuk kicsit hűlni, de még melegen helyezzük közvetlenül a fájó területre, és hagyjuk hatni körülbelül húsz percig. A gyógynövényben található mentol hűsíti és el is zsibbasztja a szöveteket, így enyhíti a fájdalmat.

Fokhagyma

A fokhagyma pozitív hatása szintén közismert. A gerezdek összeroppantásakor a fokhagymában lévő allicin felszabadul. Ez egy kéntartalmú komponens, amely erős baktérium-, gomba- és vírusölő hatású. Ennek segítségével a sajgó fogra helyezve a fokhagymagerezd csökkentheti a gyulladást, enyhítheti a fájdalmat.

Szegfűszegolaj

Az intenzív aromájú szegfűszegből készült illóolaj hatékony gyógymód a fogfájásra. Keverjünk össze néhány csepp szegfűszegolajat egy teáskanálnyi olívaolajjal vagy kókuszolajjal, és ebbe a keverékbe áztassunk be egy vattakorongot, majd helyezzük a fájó területre 15-20 percre. A szegfűszegolaj nagy mennyiségű eugenolt tartalmaz, amely természetes érzéstelenítőként funkcionál, úgy, hogy elzsibbasztja a fájó területen található idegeket. Emellett gyulladáscsökkentő hatású is, ezáltal segít csökkenteni a duzzanatot és az irritációt.

Vaníliakivonat

A vanília nemcsak a krémes desszertek ízét teszi ellenállhatatlanul finommá, de a fogfájás kezelésében is hatékony segítség lehet. Egy fültisztító pálcika végét vagy egy vattakorongot áztassunk tiszta vaníliakivonatba, majd helyezzük a fájó fogra néhány percre. A vanília alkoholtartalma (etanol található benne) miatt természetes érzéstelenítőként hat, elzsibbasztja az idegeket, ezáltal segít csökkenteni a fájdalom érzékelését.

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók

A szűnni nem akaró fájdalom ellen hatásos megoldást nyújthatnak a vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók, ha a megfelelő hatóanyag-tartalmúakat választjuk. A paracetamol- és ibuproféntartalmú tabletták a központi idegrendszerre hatva csökkentik a fájdalomérzetet, de a gyulladás csökkentését is elősegítik. Nagyon fontos, hogy az előírtnál nagyobb mennyiséget ne vegyünk be ezekből a gyógyszerekből. Ha a kúra végén a fájdalom ismét jelentkezik, forduljunk szakorvoshoz.

Elolvasom a cikket