Kreml: Zelenszkij téveszmés, ha azt hiszi békére kényszerítheti Oroszországot

Zelenszkij az ENSZ Biztonsági Tanácsában kedden New Yorkban tartott beszédében azt állította, hogy az orosz-ukrán konfliktust „nem lehet tárgyalásokkal lecsillapítani”, és Moszkvát „csak kényszeríteni lehet a békére”.

„Az az álláspont, amely azon alapul, hogy Oroszországot békére akarják kényszeríteni, abszolút végzetes hiba, mert Oroszországot nem lehet békére kényszeríteni” – mondta Peszkov szerdán újságíróknak.

Az ukrán vezető által kifejtett álláspont „mélységes téveszme, amelynek elkerülhetetlenül következményei lesznek a kijevi rezsimre nézve” – figyelmeztetett.

„Oroszország a béke mellett van, de azzal a feltétellel, hogy biztonságának alapjai biztosítva vannak, és teljesülnek a különleges hadművelet céljai” – hangsúlyozta Peszkov, tudatta az Oroszhírek.hu.

Zelenszkij a hétvégén érkezett az Egyesült Államokba, hogy találkozzon Joe Biden elnökkel, a kongresszus tagjaival és mindkét elnökjelölttel – Kamala Harrisszel és Donald Trumppal -, és ismertesse velük béketervét, amelyet nemrég „győzelmi tervnek” nevezett át.

Az ukrán vezető szerint a terv az év végéig véget vethet a Moszkva és Kijev közötti konfliktusnak, ha Washington és szövetségesei „gyors döntéseket” hoznak az Ukrajnának nyújtott támogatásuk növeléséről.

A kezdeményezést nem hozták nyilvánosságra, de a Sunday Times értesülései szerint négy záradékon alapul: nyugati biztonsági garanciák Ukrajna számára, a NATO kollektív védelem elvéhez hasonlóan, Kijev területi alkudozásként szolgáló, Oroszország Kurszki területére való behatolásának folytatása, „konkrét” fejlett fegyverek szállítása külföldi támogatók által, valamint nemzetközi pénzügyi támogatás Ukrajnának.

Zelenszkij kedden az ABC Newsnak azt mondta, hogy terve „nem az Oroszországgal való tárgyalásról szól”. Célja „Ukrajna, az ukrán hadsereg és az ukrán nép megerősítése. Csak erős pozícióban tudjuk Vlagyimir Putyin orosz elnököt arra kényszeríteni, hogy diplomáciai úton állítsa le a háborút – mondta.

A Bloomberg kedden jól értesült tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a nyugati vezetők, akikkel az ukrán vezető megvitatta tervét, nem voltak elragadtatva. Az egyik tisztségviselő szerint az nem tartalmazott meglepetéseket és nem jelentett jelentős változást a háború eddigi menetékez viszonyítva, egy másik pedig egyszerűen „kívánságlistának” minősítette a kezdeményezést.

Peszkov a hét elején azt mondta, hogy az orosz vezetés még nem tudja megfelelően értékelni Zelenszkij győzelmi tervét, mert nincs róla elég megbízható információ.

Elolvasom a cikket