Megnevezték az alkoholról való leszokás legegyszerűbb módját

A „miért” és a „hogyan” ilyen kombinációja elősegítheti a közegészségügyet – állapították meg a tudósok egy 2021-ben végzett tanulmányban. Természetesen a túlzott alkoholfogyasztás nem csak rákhoz vezethet. Egy sor problémához kapcsolódik, többek között a korai halálhoz, szívbetegségekhez, emésztési problémákhoz és a demencia megnövekedett kockázatához is.

„Azt találtuk, hogy ha az alkoholról és a rákról szóló információkat egy konkrét gyakorlati intézkedéssel – az elfogyasztott italok számolásával – kombináljuk, az az elfogyasztott alkohol mennyiségének csökkentéséhez vezet” – mondta Simone Pettigrew közgazdász és pszichológus, a George Institute for Global Health munkatársa.

A tanulmány részeként három felmérést végeztek. Az elsőben 7995 ember vett részt, közülük 4588-an három héttel később kitöltötték a másodikat, az utolsó felmérést pedig újabb három héttel később 2687-en töltötték ki. A résztvevőket különböző csoportokra osztották, és különböző reklámokat és üzeneteket mutattak nekik az alkohol ártalmairól.

Az alkoholt és a rákot összekapcsoló tévéreklám, amely azt javasolta, hogy az elfogyasztott italokat számolják, az egyik leghatékonyabbnak bizonyult abban, hogy az embereket rávegyék az alkoholfogyasztás csökkentésére. Ez volt az egyetlen olyan kombináció is, amely során az emberek hat hét alatt valóban jelentősen csökkentették alkoholfogyasztásukat.

Más megközelítések, például az önkéntesek ösztönzése arra, hogy azonosítsák és tartsák be az általuk megivott mennyiséget, egyeseket arra ösztönzött, hogy csökkentsék alkoholfogyasztásukat.

„Sokan nem tudják, hogy az alkohol rákkeltő” – mondja Pettigrew. – Ez fontos információ, de ha elmondjuk az embereknek, hogy az alkohol rákot okoz, az csak a megoldás egy része. Képessé kell tennünk őket arra is, hogy lépéseket tegyenek a kockázatuk csökkentése érdekében.”

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az alkoholfogyasztás világszerte az idő előtti halálozások hét százalékáért lehet felelős, és a probléma kezelésének egyik módja az egészségi kockázatok tudatosítása az ivók körében. Miközben az egészségügyi hatóságok azt is vizsgálják, hogyan lehetne csökkenteni az alkohol elérhetőségét és növelni annak költségeit, végső soron az alkohollal kapcsolatos hozzáállást hosszú távon a személyes döntések fogják meghatározni.

Érdemes megjegyezni, hogy a tanulmány résztvevőit úgy választották ki, hogy „demográfiailag nagyjából reprezentatívak legyenek az alkoholt fogyasztó ausztrálok számára”, így ez a megközelítés nem feltétlenül működne más országokban.

Egy másik tanulmány szerint a mérsékelt vagy akár csekély mértékű alkoholfogyasztás ártalmai nagyobbak lehetnek a rossz egészségi állapotú embereknél. Ezeket az eredményeket alig néhány héttel azután tették közzé, hogy egy másik tanulmány megállapította, hogy az alkohol előnyeit eltúlozták, káros hatásait pedig alábecsülték a korábbi munkák.

Elolvasom a cikket