Melyik az egészségesebb?

A tojás az egyik legegészségesebb reggeli, de vajon számít, hogyan készítjük el? Hogyan hasznosulnak legjobban a benne lévő tápanyagok, keményre főzve vagy lágytojásként? Ennek jártunk utána.

A tojás az egyik legjobb fehérjeforrás, emellett bőven tartalmaz aminosavakat, plusz káliumot, nátriumot, foszfort, A-, D-, K- és E-vitaminokat is. Így hát érdemes tojásreggelivel indítani a napot, de számít, hogyan készítjük el? Nem mindenki szereti ugyanúgy, van, aki a rántottára esküszik, mások a tükörtojást részesítik előnyben, de akadnak, akik lágyra vagy keményre főzve fogyasztják. Melyik a legegészségesebb?

Ez történik a főzés során

Köztudott, hogy a tojás bőségesen tartalmaz koleszterint is, sokáig emiatt nem ajánlották a rendszeres fogyasztását. Ez az elmélet azonban megdőlt, hiszen több kutatás is arra jutott, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a tojás szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozna. Ennek ellenére nem lehet elhanyagolni a tojás koleszterintartalmát, főleg, hogy a koleszterin a magas hőmérséklet (főzés) hatására oxidálódik. Ezt a hatást azonban csökkenthetjük, méghozzá azzal, ahogy elkészítjük a tojást.

A főtt tojásban van a legtöbb vitamin

Mivel a tojássárgája egyben marad a főzés során, így kevésbé van direkt hőhatásnak kitéve. Ráadásul a főtt tojás háromszor több D-vitamint tartalmaz, mint ha megsütjük rántottának vagy tükörtojásnak.

Segíti az emésztést a lágytojás

Sokan tartanak tőle a szalmonellaveszély miatt, hiszen a tojássárgája részben nyers marad. Szakértők azt javasolják, hogy csak megbízható forrásból származó tojást fogyasszunk így.

Buggyantva hasznosul a legtöbb tápanyag

Mivel rövid ideig éri hőhatás a tojást, és a sárgája, amely a legtöbb koleszterint tartalmazza, egyben marad, így szakértők szerint ez a legegészségesebb módja a reggeli tojásfogyasztásnak, hiszen így hasznosul a legtöbb tápanyag.

A tükörtojásban érvényesülnek leginkább az ízek

Sokan kizárólag ebben a formában tudják elképzelni a tojásreggelit, és nem véletlenül: a sült fehérje, az egyben maradt sárgája különleges ízeket nyújt. Mivel a tojássárgája egyben marad, az oxidáció ebben az esetben is minimális.

Elolvasom a cikket