Nem mindegy, melyiket választjuk

A szőlő – a gabona mellett – az egyik legősibb kultúrnövényünk, tele az egészség megőrzéséhez szükséges anyagokkal. Pozitív hatásairól már latin neve is árulkodik: vitis, amely a vita, azaz élet szóból származik.

A gyümölcs nyolcvan százaléka víz, energia- és szénhidráttatalma kiemelkedő, ám a glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) ennek ellenére közepes. Jó vízhajtó, segíti a méregtelenítést. A szőlő magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását. Bár a fehér és vörös szőlő is fontos tápanyagokban, vitaminokban gazdag, utóbbi mégis jobb választás. Mutatjuk máris, hogy miért!

Miért jobb a vörös szőlő?

A vörös szőlő gazdag antioxidánsokban, különösen resveratrolban, amely támogatja a szív- és érrendszer egészségét, és segít megelőzni a sejtek öregedését. A vörös szőlő bőre és magva olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökök káros hatásaival, csökkentik a szervezetben fellépő, gyulladásos folyamatokat, és erősítik az immunrendszert. Sokan egyébként az ízét is jobban kedvelik, mint a fehér fajtákét: édesebbnek, zamatosabbnak, illatosabbnak tartják.

A vörös szőlő jótékony hatásai

A vörös szőlő, amelynek a héja vastagabb és sötétebb, valamivel egészségesebb, mint a fehér, mert több olyan összetevőt tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre.

  • Flavonoidok

A flavonoidok különféle vegyületek, amelyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. A flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától. A flavonoidok csoportjába tartozik például a fisetin, amely amellett, hogy hátráltatja a daganatképződést, az egerekben végzett kísérletek szerint javítja a hosszú távú memóriát is.

  • Procianidin

Megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a szívinfarktustól. Gátolja a gyulladás folyamatában részt vevő anyagok képződését, így a hisztaminképződést is, ezáltal mérsékli az allergiás tüneteket.

Természetes, organikus színezőőanyag. Megakadályozza a hisztamin és más, allergiát, illetve gyulladást okozó anyagok termelődését. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, antioxidánsként az LDL (rossz)-koleszterin káros hatásai ellen is védelmet nyújt.

  • Resveratrol

A vörös szőlő héja jelentős mennyiségű resveratrolt tartalmaz, amely egy erős természetes antioxidáns vegyület. Védi a szív- és érrendszer egészségét, csökkenti a gyulladásokat, lassítja a sejtek öregedését, segíti a regenerációjukat, ezáltal jótékonyan hat az agyműködésre is.

A szőlőmag pycnogenolt is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatású vegyület. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre. Oldja a stresszt, mérsékli az allergiát. Nagy valószínűséggel a pycnogenol képes áthatolni a vér-agy gáton, és védi az idegszövetet a káros oxidációs folyamatoktól.

A szőlőszemeket bevonó, fehéres lepedék nem permetszer maradéka, hanem a bogyókon kicsapódó éjszakai levegőnedvesség nyoma. Érdemes érett fürtöket választani, mert egyrészt minél érettebbek a szemek, annál több bennük az antioxidáns, másrészt a leszedett szőlő már nem érik tovább. Sokan eltávolítják a szőlőszemekről a héjat, illetve nem kedvelik a magokat, pedig ezekben vannak a biológiailag hasznos anyagok, amelyek az emésztés során szabadulnak fel.

Elolvasom a cikket