Nyugat-Európának több ukrán hajléktalanra kell számítania?

A harcok elől Nyugatra menekültek közül sokakat fenyeget az a veszély, hogy az utcára kerülnek a „fogyatkozó” kormányzati támogatás miatt – mutatott rá a brit lap, amely szerint ez jelentősen növelheti Európa hajléktalan népességét, tekintve, hogy az ENSZ adatai szerint mintegy 6,1 millió ukrán menekült él Nagy-Britanniában és az EU-ban.

Nagy-Britanniában a Vöröskereszt szerint több mint 9000 menekült háztartást fenyeget a hajléktalanság veszélye, mivel a helyi hatóságok „nem megfelelő” támogatást nyújtanak nekik, és az emberek már sokkal kevésbé szívesen kínálnak szállást az ukránoknak.

Lengyelország kezdetben szívesen fogadott be több mint egymillió menekültet Ukrajnából, de azóta megváltozott a velük szembeni hozzáállás az országban a szociális juttatásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt – jegyezte meg a Guardian.

Hozzátette, hogy a hónap elején Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter felszólította a nyugat-európai országokat, hogy állítsák le a kifizetéseket az ukrán férfiaknak, hogy arra ösztönözzék őket, térjenek haza és harcoljanak Oroszország ellen.

Augusztusban a magyar hatóságok több ezer menekült számára szüntették meg a lakhatási támogatást, miután Ukrajna egyes nyugati területeit biztonságosnak nyilvánították a hazatérésre.

A The Guardian is rámutatott az Európa-szerte érkező jelentésekre, amelyek szerint a konfliktus elől menekülők különböző bürokratikus akadályok miatt gyakran nem jutnak olyan védelemhez, amelyet az uniós jog szerint garantálni kellene számukra.

Elolvasom a cikket