Őszi immunerősítés

A kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend általában fedezi az előírt mennyiséget, fontos azonban szem előtt tartani, hogy a hőkezelés során az alapanyagok veszítenek vitamintartalmukból, ezért legjobb, ha nyersen fogyasztjuk ezeket. Mivel ez nem mindig megoldható, érdemes C-vitamint szedni, különösen az ősz beköszöntével. Hét jó okunk is van, hogy miért.

Miben van a legtöbb C-vitamin?

A felnőttek számára napi 65–90 mg az előírt szükséglet, ami várandósság, szoptatás, valamint betegségek esetén magasabb mértékű is lehet. Ennél több C-vitamint nem érdemes bevinni, a szervezet ugyanis kiválasztja a felesleget, ami a vizelettel távozik. Így túladagolni sem tudjuk a vitamin, kivéve, ha nagyon nagy mennyiségben (több mint 2000 mg/nap) visszük be. Ebben az esetben kellemetlen mellékhatásokat okozhat, például hányingert, hasmenést, hosszú távon pedig vesekő kialakulásához is vezethet.

Lássuk, milyen élelmiszerek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű C-vitamint. (Az értékek 100 grammra értendők.)

  • Csipkebogyó – 426 mg
  • Paprika – 190 mg
  • Fekete ribizli – 181 mg
  • Kakukkfű (szárított) – 160 mg
  • Petrezselyem – 130 mg
  • Kivi – 92 mg
  • Brokkoli – 89 mg
  • Kelbimbó – 85 mg
  • Eper – 59 mg
  • Narancs – 53 mg
  • Citrom – 53 mg
  • Karfiol – 48 mg

Miért érdemes C-vitamint szedni?

Az ősz és a hidegebb idő beköszöntével érdemes felkészítenünk a szervezetünket a meghűléses időszakra. Az immunerősítésben a C-vitaminnak is fontos szerepe van, ezért étrend-kiegészítő formájában is ajánlott a bevitele.

1. Erős antioxidáns

A C-vitamin erőteljes antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásától, az úgynevezett oxidatív stressztől. A sejtkárosodás számos krónikus betegséggel összefüggésbe hozható, így a C-vitaminnak fontos szerepe van ezek megelőzésében.

2. A szív-ér rendszer megóvója

A magas vérnyomásra és a vér koleszterinszintjére gyakorolt pozitív hatásával a C-vitamin segíthet megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket.

3. Köszvény ellen is hatásos

A felnőttek körülbelül 4%-át értintő köszvény az ízületi gyulladás súlyos fajtája. Akkor jelentkezik, ha a vérben magas a húgysav koncentrációja. A C-vitamin segít csökkenteni a vér húgysavszintjét, ezáltal megelőzi a köszvény kialakulását.

4. Jó barátja a vasnak

A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, valamint a rosszul hasznosuló növényi eredetű ételekből származó vasat jól hasznosulóvá alakítja. A húsmentesen étkezők számára nélkülözhetetlen, mert segít megelőzni a vashiányos állapotot. A vas fontos ásványi anyag, elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.

5. Segíti a kollagéntermelést

Egy bizonyos életkor felett a szervezetünk kollagéntermelése lelassul. A C-vitamin elősegíti ezen fehérjék létrejöttét, amelyek segítik a sebgyógyulást, valamint hozzájárulnak a bőr, az ízületek és az erek rugalmasságához, egészségéhez.

6. Agyműködést serkentő

A C-vitamin elősegíti az agyműködést, hosszabb távon pedig védő hatást fejt ki. A C-vitamin hiánya összefügghet a kognitív képességek hanyatlásával, így például a demencia kialakulásának kockázatával.

7. Védi a szem egészségét

A C-vitamin segít csökkenteni a szürkehályog és más szembetegségek, például az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét. Szedése más, szintén a szem épségét elősegítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt ajánlott.

Elolvasom a cikket