A kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend általában fedezi az előírt mennyiséget, fontos azonban szem előtt tartani, hogy a hőkezelés során az alapanyagok veszítenek vitamintartalmukból, ezért legjobb, ha nyersen fogyasztjuk ezeket. Mivel ez nem mindig megoldható, érdemes C-vitamint szedni, különösen az ősz beköszöntével. Hét jó okunk is van, hogy miért.
Miben van a legtöbb C-vitamin?
A felnőttek számára napi 65–90 mg az előírt szükséglet, ami várandósság, szoptatás, valamint betegségek esetén magasabb mértékű is lehet. Ennél több C-vitamint nem érdemes bevinni, a szervezet ugyanis kiválasztja a felesleget, ami a vizelettel távozik. Így túladagolni sem tudjuk a vitamin, kivéve, ha nagyon nagy mennyiségben (több mint 2000 mg/nap) visszük be. Ebben az esetben kellemetlen mellékhatásokat okozhat, például hányingert, hasmenést, hosszú távon pedig vesekő kialakulásához is vezethet.
Lássuk, milyen élelmiszerek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű C-vitamint. (Az értékek 100 grammra értendők.)
- Csipkebogyó – 426 mg
- Paprika – 190 mg
- Fekete ribizli – 181 mg
- Kakukkfű (szárított) – 160 mg
- Petrezselyem – 130 mg
- Kivi – 92 mg
- Brokkoli – 89 mg
- Kelbimbó – 85 mg
- Eper – 59 mg
- Narancs – 53 mg
- Citrom – 53 mg
- Karfiol – 48 mg
Miért érdemes C-vitamint szedni?
Az ősz és a hidegebb idő beköszöntével érdemes felkészítenünk a szervezetünket a meghűléses időszakra. Az immunerősítésben a C-vitaminnak is fontos szerepe van, ezért étrend-kiegészítő formájában is ajánlott a bevitele.
1. Erős antioxidáns
A C-vitamin erőteljes antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásától, az úgynevezett oxidatív stressztől. A sejtkárosodás számos krónikus betegséggel összefüggésbe hozható, így a C-vitaminnak fontos szerepe van ezek megelőzésében.
2. A szív-ér rendszer megóvója
A magas vérnyomásra és a vér koleszterinszintjére gyakorolt pozitív hatásával a C-vitamin segíthet megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket.
3. Köszvény ellen is hatásos
A felnőttek körülbelül 4%-át értintő köszvény az ízületi gyulladás súlyos fajtája. Akkor jelentkezik, ha a vérben magas a húgysav koncentrációja. A C-vitamin segít csökkenteni a vér húgysavszintjét, ezáltal megelőzi a köszvény kialakulását.
4. Jó barátja a vasnak
A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, valamint a rosszul hasznosuló növényi eredetű ételekből származó vasat jól hasznosulóvá alakítja. A húsmentesen étkezők számára nélkülözhetetlen, mert segít megelőzni a vashiányos állapotot. A vas fontos ásványi anyag, elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.
5. Segíti a kollagéntermelést
Egy bizonyos életkor felett a szervezetünk kollagéntermelése lelassul. A C-vitamin elősegíti ezen fehérjék létrejöttét, amelyek segítik a sebgyógyulást, valamint hozzájárulnak a bőr, az ízületek és az erek rugalmasságához, egészségéhez.
6. Agyműködést serkentő
A C-vitamin elősegíti az agyműködést, hosszabb távon pedig védő hatást fejt ki. A C-vitamin hiánya összefügghet a kognitív képességek hanyatlásával, így például a demencia kialakulásának kockázatával.
7. Védi a szem egészségét
A C-vitamin segít csökkenteni a szürkehályog és más szembetegségek, például az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét. Szedése más, szintén a szem épségét elősegítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt ajánlott.