Peszkov elmondta, kik aknázhatták alá az Északi Áramlatot

„Önök is tudják, hogy a különleges szolgálataink olyan információkkal rendelkeznek, amelyek arra utalnak, hogy valószínűtlen, hogy egy ilyen szabotázscselekményt és egy ilyen kritikus infrastruktúra elleni terrorcselekményt egy ilyen kis csoport és szinte magánszemélyek által és magánpénzből követtek volna el. Arról is beszélünk, hogy jelentős államok is részt vettek ennek a szabotázsakciónak a megszervezésében és végrehajtásában” – mondta Peszkov arra a kérdésre, hogy a Kreml elégedett-e a robbantással kapcsolatos nyomozás eredményeivel.

Az Európába irányuló két orosz gázexportvezeték – az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 – robbanásai 2022. szeptember 26-án történtek. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy a csővezetékekben keletkezett károk példátlanok, és a javítások időtartamát nem lehet megbecsülni. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást. Oroszország többször kért adatokat az Északi Áramlat robbanásairól, de soha nem kapta meg azokat – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

2023 februárjában Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró közzétette nyomozását, amelyben egy forrásra hivatkozva azt állította, hogy 2022 júniusában a Baltops-gyakorlat leple alatt robbanószerkezeteket helyeztek el az orosz gázvezetékek alatt az amerikai haditengerészet búvárai norvég szakemberek támogatásával. Hersh szerint a műveletről szóló döntést Joe Biden amerikai elnök hozta meg kilenc hónapos megbeszélések után a nemzetbiztonsági kérdésekben érintett kormányzati tisztviselőkkel. A Pentagon később a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze az orosz gázvezeték elleni bombázáshoz.

A német tömegtájékoztatási eszközök később saját nyomozásukra hivatkozva arról számoltak be, hogy a német ügyészség elfogatóparancsot adott ki Volodimir Z. ukrán állampolgár ellen a gázvezeték elleni robbantási ügyben. Az egyik kiadvány közzétette a fényképét, amelyről megállapítható, hogy a szóban forgó férfi a kijevi búvár, Volodimir Zsuravlev. Azt is állítják, hogy két bűntársa egy házaspár – Szvetlana és Jevgenyij Uszpenszkij – volt.

A Wall Street Journal című amerikai lap idézte forrásait, amelyek szerint a gázvezeték elleni merényletben való részvétellel gyanúsított német állampolgár július 6-án autóval indult Lengyelországból Ukrajnába. A lap forrásai szerint a lengyel ügyészek hivatalos levelet küldtek német kollégáiknak, amelyben tájékoztatták őket arról, hogy a gyanúsított elhagyta Lengyelországot.

Elolvasom a cikket