Randevú a csontvázakkal

Magyar Péter a napokban nagyon büszke volt magára, amikor a Medián közvélemény-kutatása szerint négy százalékra megközelítették a Fideszt. Sőt, neki még ez sem volt elég. A Karmelitából származó „bennfentes” forrásai szerint a belső mérések már 2,5 százalékos közelségre mérik a Tisza Pártot a Fidesztől.

Mintha érezte volna, hogy nagy szüksége van a pártnak a nagyotmondására, mert egymás után dőltek ki a szekrényből azok a csontvázak, miszerint hozzá közel álló személyek sokmilliós utalásokat tehettek zsebre pályázat, közbeszerzés nélkül.

Az sem emelte a Tisza Párt népszerűségét, hogy képviselői Brüsszelben kiálltak a rezsicsökkentés felszámolása mellett. A párt képviselője egyenesen kivéreztetett rezsiszolgáltatókról beszélt.

De hiába kapálózik Magyar Péter a jobb közvélemény-kutatási pozíciókért, egy igazi balos közvélemény-kutató, Pulai András, a Publicus Intézet vezetője lehűtötte a kedélyeket ezzel kapcsolatban. A KlikkTV Mélyvíz című műsorának kijelentette: „Sok a válságjel a társadalomban, a kormányzat körül is, de a pártok támogatottságában ez nem jelenik meg. A Fidesz tartja magát, bár nyilván neki is új kihívásokkal kell szembenéznie, nincs jele, hogy a választók tömegesen menekülnének a kormánypárttól, és az sem látszik, hogy a Fidesz szavazói elfordulnának pártjuktól.”

Ez a kijelentés annak fényében különösen érdekes, hogy az utóbbi hetekben sorra jelentek meg különféle közvélemény-kutatási adatok. Ezek közül többen olyan eredményeket közöltek, hogy már a kormánypártok nyakán liheg a Tisza Párt, már öt százalék alá csökkent közöttük a különbség. A szakértők azt vallják, ilyenkor, másfél évvel a választás előtt gyakorlatilag szabadon mérhetnek bármit a kutatócégek. A baloldalhoz ezer szállal kötődő intézetek természetesen Magyar Pétert segítik ezekkel az adatokkal, illetve elhitetik a támogatóival, hogy van esély a kormányváltásra.

Magyarán egyáltalán nem áll olyan jól a Tisza Párt, mint amilyennek láttatni akarja magukat Magyar Péter. A Nézőpont-kutatás persze más eredményt mutat, mint a balos (Závecz-, Medián-, Idea-) felmérések. Eszerint változatlan a Fidesz–KDNP támogatottsága a júniusi EP-választás óta, amely kényelmes többséget jelentene egy most vasárnapi országgyűlési választáson. A Tisza Párt ugyan öt százalékpontot erősödött, de nem új szavazókkal, hanem a többi ellenzéki párt korábbi támogatóival. Gyengült a Gyurcsány-koalíció, a Mi Hazánk és a Momentum tábora is.

Egyébiránt nem véletlen, hogy a balos közvélemény-kutatók a gobalista érdekekért küzdő Tisza Párt érdekeit szolgálják.

Brüsszelben azt kérdezte Gerzsenyi Gabriella, a Tisza Párt EP-képviselője: „Hogyan tervezik a rezsicsökkentés által »kivéreztetett« szolgáltatók feltőkésítését?” Láthatjuk, Gerzsenyi szinte zokog a nagytőke érdekeiért, a kispénzű magyarok neki nem számítanak. A Fidesz EP-képviselője a felvetésre így válaszolt: „Engedjék meg, hogy magyarul is válaszoljak részben, hiszen döbbenetes a számomra, hogy a Tisza Párt továbbra is támadja a rezsicsökkentést, amely a magyar kormánynak egy olyan hozzájárulása a családok jólétéhez, amely Európa-szerte jó gyakorlatként ismert. Magyar Péter pártja azt a rezsicsökkentést támadja megint, amely miatt a magyar családok fizetik az egyik legalacsonyabb rezsit az Európai Unióban. Aki ezt teszi, az nem a magyarok érdekeit nézi!” – hangsúlyozta válaszában a kormánypárti EP-képviselő.

Tudjuk jól, a baloldal a kezdetektől támadta a rezsicsökkentést. Gyurcsány Ferenc azt mondta róla, hogy hülyeség. Márki-Zay Péter, a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje pedig arról beszélt, hogy mindenkinek éreznie kell az energiaárak növekedését. Rezsicsökkentés helyett a spórolást ajánlotta az embereknek. „Kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni”. Dobrev Klára pedig azzal kampányolt, hogy a kormány megbukott, mert eltörli a rezsicsökkentést, és adókat emel. Mindez azok után hangzott el, hogy Gyurcsány Ferenc korábban bejelentette: újra hatalomra készül.

Nem csalás, nem ámítás, ez itt, kérem, a balos hazugságvonal, amelyen már Magyar Péter csapatai is javában menetelnek, miközben lépten-nyomon le is tagadják ezt.

Pedig a szekrényből kihullott csontvázak már izgatottan várják őket randevúra.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket