Súlyos mellékhatásai lehetnek ennek a gyógynövénynek

Nem ajánlják az ashwagandha fogyasztását az európai hatóságok – hívta fel a figyelmet egyik Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

A német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) felhívására hivatkozva azt írták, bár a gyógynövényhez sok pozitív hatást társítanak, ezeket az állításokat még nem sikerült bizonyítani, és a lehetséges veszélyekről sincs elegendő információ.

Hadat üzennek az ashwagandhának?

Az EU szakértői a közelmúltban az ashwagandhát is felvették az olyan anyagok listájára, amelyeknek használatát véleményük szerint korlátozni kellene az étrend-kiegészítőkben. A BfR pedig friss állásfoglalásában intette óvatosságra a fogyasztókat, főként a várandósokat, a szoptató anyákat, a gyermekeket és májbetegségben szenvedőket.

Az ashwagandha (más néven álombogyó, indiai ginzeng vagy téli cseresznye) egy manapság igen népszerű gyógynövény, amely por, kapszula, csepp és tea formájában egyaránt kapható. A gyártók természetesen pozitív egészségi hatásúként hirdetik ezeket a termékeket, mint amelyek fokozzák a teljesítményt, csökkentik a stresszt, és elősegítik a jobb alvást. A BfR szerint ugyanakkor ezeket a hatásokat még nem igazolták, a készítmények fogyasztásával járó egészségi kockázatokat pedig nem vizsgálták kellőképpen – szögezték le.

Milyen mellékhatásokat okozhat?

Az ashwagandhafogyasztás mellékhatásai közé egyebek mellett az alábbiakat sorolják:

  • emésztőrendszeri panaszok,
  • szédülés,
  • fejfájás,
  • álmosság,
  • bőrkiütések.

A fentieken túl ezek a készítmények befolyásolhatják az immunrendszert és az endokrinrendszert, például a kortizol- és a vércukorszintet, valamint a pajzsmirigy- és a nemi hormonokat is.

Elolvasom a cikket