A kávé komoly segítség a májnak

„A kávébabok klorogénsavat tartalmaznak. Amikor ez felszívódik a véren keresztül és a vérárammal a májba jut, segít helyreállítani a létfontosságú mirigy károsodott sejtjeit. A májra számos tényező negatívan hat, többek között az alkohol, a gyógyszerek, a túlsúly és a felesleges zsír lerakódása a májban – a sejtekben gyulladásos folyamat alakul ki, amely károsítja a sejtmembránt. Ezt pedig a kávéval helyre lehet hozni. A kávé nem csodaszer a májra, de kézzelfogható előnyei ennek az italnak mindenképpen vannak” – kommentálja az orvos.

Anna Sviridova pontosítja, hogy egy nap alatt 150-300 mg kávét ihatunk, napi 3-4 csészével és étkezés után.

„A cappuccino vagy latte rajongói jobb, ha a tejes kávét részesítik előnyben, a zsíros tejszín nem tesz jót a májnak” – hangsúlyozza a gasztroenterológus.

Az orvos hozzáteszi, hogy ez az aromás ital világszerte híres, mint természetes élénkítő, amely elősegíti a gyors koncentrációt és a figyelmet, de ez a hatás rövid ideig tart.

„A kávé pozitív hatással van a kognitív képességekre (memória) is, amelyek a korral romlanak (az agysejtek közötti idegimpulzusok terjedésének folyamata lelassul). A hipotóniások jobban kedvelik a kávét, mivel szűkíti az ereket és növeli a vérnyomást” – mondja a szakértő.

Ugyanakkor Anna Sviridova figyelmeztet, hogy a kávénak ellenjavallatai vannak. Tehát az ital „eltávolíthatja” a szervezetből a kalciumot és a vasat: „Azok az emberek, akiknél vashiányos vérszegénységet vagy csontritkulást diagnosztizáltak, a kávéfogyasztás lehetőségét és az adagolást jobb, ha egyeztetnek az orvossal. Magas vérnyomás esetén, ha a beteg kiválasztott terápia és a nyomás stabil, akkor naponta egy csésze kávét ihat. De ha dekompenzáció van – a nyomás emelkedni kezd, akkor jobb, ha lemondja a kávét.”

Elolvasom a cikket