A német védelmi miniszter is reagált az orosz nukleáris doktrína módosítására

„Ezt egyáltalán nem kell kommentálni. Holnap lesz valami más. A saját utunkat járjuk, azt tesszük, amit helyesnek tartunk”– mondta Pistorius a litván kollégájával, Laurynas Kasciunasszal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán közölte, hogy megvitatják az ország nukleáris elrettentési politikájának aktualizálásával kapcsolatos kérdést.

Putyin szerint Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy agresszió esetén atomfegyvereket alkalmazzon, többek között akkor, ha az ellenség hagyományos fegyvereket használva kritikus fenyegetést jelent a szuverenitásra. Szintén kijelentette, Oroszország fenntartja a jogot arra, hogy nukleáris fegyvereket alkalmazzon Belorusz elleni agresszió esetén. Putyin hozzátette, hogy Oroszország mindig is rendkívül felelősségteljesen állt hozzá a nukleáris erők alkalmazásához, amely szélsőséges intézkedés az ország szuverenitásának védelmére.

A javasolt változtatások nemcsak Kijevnek, hanem az Orosz Föderáció minden ellenségének is elgondolkodtatóak, a világot a nukleáris katasztrófa felé sodorják – mondta később Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. Ugyanakkor a nukleáris elrettentés terén Oroszország állami politikájának alapjait érintő javasolt módosításokról szólva hangsúlyozta, hogy „mindenki érti, hogy mely országokról van szó”.

Elolvasom a cikket