A vallásturizmus lehetőséget nyújt a találkozásra Istennel

MH/MTI
2024. szeptember 27. péntek. 19:59

A vallásturizmus missziója, hogy felekezeti hovatartozásra, nemre és korra való tekintet nélkül lehetőséget teremtsen a találkozásra Istennel, egymással és önmagunkkal – jelentette ki a Miniszterelnökség (ME) Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztosa pénteki videós köszöntőjében.

Nacsa Lőrinc az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem új vallásturisztikai képzésének ünnepélyes elindítása alkalmából arról beszélt: Magyarország megannyi, a zsidó-keresztény kultúra szerves részét képező, épített örökséggel büszkélkedhet, ahol a látogatók élő közösségekkel is találkozhatnak.

Emlékeztetett: a kormány az elmúlt időszakban folyamatosan újította és újítja fel a vallásturisztikai helyszíneket az anyaországban és a határon túli területeken egyaránt. Aláhúzta: meggyőződésük szerint ez a munka nem a múltat, hanem a jövőt szolgálja. Az új vallásturisztikai képzésben résztvevők feladata kettős: egyrészt bemutatni a helyszínt, az épületet, az épített örökséget, másrészt a keresztény hitből fakadó missziós lelkülettel rávilágítani arra, hogy ezek az épületek nem öncélúan, hanem a „feljebbvaló dicsőségét hirdetve” állnak helyükön – mondta.

Szavai szerint a vallásturizmus színterei tehát nem múzeumok, hanem élő közösségek és a hozzájuk kapcsolódó ismeretek elmélyítéséhez, összefoglalásához nyújt segítséget az Egri Főegyházmegyével és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel közösen megalkotott, most induló, szakirányú vallásturisztikai szakemberképzés. Jelezte: bízik abban, hogy a képzésre jelentkezők saját szakterületükön hosszú távon tudják majd kamatoztatni tanulmányaikat a keresztény Magyarország jövője érdekében.

Elolvasom a cikket