Angolna

Nem hinné az ember, hogy mi minden fér Magyar Péter arcára. Milyen kérdésekre tud magától értetődő természetességgel olyan válaszokat adni, amik nyilvánvalóan képtelenségek, hazugságok, illetve az angolnázás magasiskolái, a kiskapuk keresése. Ma már ott tartunk, hogy Magyar Péter három köztévés élő adásra szóló felkérést utasított vissza, miközben korábban amiatt bírálta a köztévét, hogy nem hívja be műsoraiba. Azóta egyszer bent volt ugyan, de nem volt benne köszönet, mert nem kérdésre válaszolt, hanem ellentmondást nem tűrő módon kinyilatkoztatott (– a szerző).

A buli úgy kezdődött, hogy a tévé 48 perc című beszélgetős műsora arra kérte Magyart, hogy Orbán Balázs társaságában legyen a műsor vendége.

Ezt Magyar nemcsak lemondta, de rendkívül visszataszító modorban állt ellen a felkérésnek. Így: „Köszi, hogy szeptember 19-re intéztél egy talit kettőnknek, de talán hallottál róla, hogy jelenleg az egész ország (talán lassan a kormány is) a valaha volt egyik legsúlyosabb dunai árvíz elleni védelmi munkálatokon dolgozik. Így tesz a Tisza Párt több mint ezer önkéntese és jómagam is.”

Az embernek kinyílik a bicska a zsebében. Magyar arra utalt, mintha a kormány csak tessék-lássék módon érzékelte volna a súlyos árvizet, s a védekezésben is csak hasonló odaadással vett volna részt. Miközben Péter és az önkéntesei térdig gázoltak a védelmi munkában, s visszaküldték a folyót a medrébe. Ez azért ily komolytalan, mert Magyar azt sugallta, mintha az önkéntesek a kormány és szakmai szervezetei nélkül is képesek lettek volna védekezni, nem pedig oda soroltak volna be, ahová a szakemberek kérték tőlük. Ezzel a közvéleményt is igyekeztek félrevezetni, saját magukat meg az árvíz elleni védekezés piedesztáljára emelni.

Ezért aztán külön nevetséges, hogy nem tud Magyar időt szakítani az Orbán Balázzsal történő vitára, hiszen azt, hogy a sok önkéntes közül egy hiányzik egy rövid időre, azt a kutya nem venné észre, legkevésbé pedig az árvíz.

Ezt követően még két fölkérést kapott a Tisza Párt elnöke a vitára, amit következetesen szintén visszautasított. Harmadik alkalommal maga Orbán Balázs kérte a Facebookon, hogy legyen szíves, mutassa meg magát vele a köztévében.

Orbán Balázs érdekes javaslatot tett a közösségi médiában: „Képviselő Úr az elmúlt napokban mondvacsinált okokból kétszer is visszautasított egy olyan politika vitát közöttünk, amit a köztelevízió javasolt. Sebaj. Ezúttal személyesen teszek egy kísérletet. A magyar uniós elnökség bemutatásán az Európai Parlamentben a tervek szerint én is ott leszek, illetve Ön is ott lesz mint képviselő. Pontosabban elvileg Önnek is ott kellene lennie. A javaslatom a következő: ezen esemény margóján tartsunk egy külön vitát kettőnk között a magyar közmédia szervezésében. Ha a televízió is beleegyezik, akkor remélem, hogy ez így Önnek is elfogadható lesz, és nem jön több angolnázás, vádaskodás, elsomfordálás. Képviselő Úrnak a saját hitelessége megmentése érdekében csak igent kellene mondania arra, amit hónapok óta követel másoktól. Bátorítanám, ezúttal ne legyen gyáva! Én kivárom. Üdvözlettel, Orbán Balázs.”

Magyar természetesen ezt is visszautasította, és ezt is olyan visszatetszően, ahogy csak lehet. „Ha Orbán Viktor 18 év után fél élőben egyedül vitázni, akkor tőlem elhozhatja Orbán Balázst magával, vagy használhat súgógépet is… Balázs, keresnél egy szabad időpontot a főnököd naptárjában?” Magyarán ő Orbán Viktorral vitázna, nem Orbán Balázzsal.

Időközben azonban nagy árvízvédelmi elfoglaltsága közben arra azért futotta idejéből, hogy a sorosista Gulyás Mártonnak ötvenperces interjút adjon. Nyilván tudta, hogy ott nem bukhat meg, kínos kérdések kizárva.

De nemcsak Gulyás, hanem az egész baloldali média felsorakozott mellette, hogy személyiségét minél inkább felnagyítsa. Még az elemző Szent-Iványi István is azt mondta: hogy a védelmi kommunikációban „megelőzte Magyar Péter [Orbán Viktort] , és ebben nagyon ügyes volt.” A klubrádiós Zentai Péter így nagyította szerepét: „Ezt nem lehet kellőképpen megdicsérni sem. Ez csoda. Ez egy csoda, ami történik.”

A kommentelők azonban másként látják: Adrienn: „Péter Magyar elvárom Öntől, hogy ha nem Orbán Viktor, akkor igenis menjen el és egyelőre csapjon oda az Orbán Balázsnak! Most kérték, hát menjen! Ha így folytatja, sokan kiábrándulnak Önből. Nem megfutamodni kell. Bíznak Önben, de ha így cselekszik, sokan fogunk kiábrándulni. Ne üzengessen.”

Aranka: „Poloskás Petya megtévesztett hívei lassan rájönnek, hogy csak hülyére vette őket. Ez az ürge csak rágalmazni, hazudozni és fotózkodni tud.”

Ákos: „Ha elmegy akkor lesz csak igazi kiábrándulás. Nincs tudása. Ez már rég kiderült.”

Kell még valamit mondanom, Ildikó?

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket