Az ENSZ-nek nem lesz elég pénze, hogy télen segítsen Ukrajnának

Caroline Lindholm Billing, az ENSZ ukrajnai menekültügyi főbiztosának szóvivője az Agence France-Presse-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a szervezet nem tud segíteni Kijevnek abban, hogy megbirkózzon az infrastrukturális csapások következményeivel – írja a news.ru.

„Az ukrán hatóságok egyre több kérést intéznek a hozzánk hasonló szervezetekhez, de nagyon szűkösek a forrásaink. A Menekültügyi Hivatal finanszírozási szintje most 47 százalékon áll” – mondta Billing.

Az ENSZ most a Donbaszból evakuálandóknak próbál segíteni – magyarázta. Billing szerint augusztus 1-je óta csaknem 99 ezer ember hagyta el a régiót. Az ENSZ irodája igyekszik támogatni a menekülteket segítő helyi szervezeteket, mielőtt a hideg időjárás beköszönt.

Szeptember 26-án az ukrajnai Mikolajiv régió egyes lakosai áram nélkül maradtak, miután megrongálódott egy energetikai infrastruktúra létesítménye. A mikolajivi OVA vezetője, Vitalij Kim szerint senki sem sérült meg, de a javítási munkálatokat meg kellett kezdeni. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta ezt az információt.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ New York-i közgyűlése előtt felszólalva azt mondta, hogy az ország összes hőerőműve leállt. Szerinte ez a helyzet a szomszédos állam destabilizálását célzó szándékos orosz támadások eredménye.

Elolvasom a cikket