Az orosz hadsereg elfoglalta Liszivka és Marinjivka települést

MH/MTI
2024. szeptember 27. péntek. 19:35

Az elmúlt hétre vonatkozó orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. Az összefoglaló szerint szeptember 21. és 27. között a „különleges hadművelet” övezetében 103 ukrán ellentámadást vertek vissza, az elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák száma pedig kevés híján 16 ezer. Az említett időszakban 66 ukrán katona adta meg magát.

A beszámoló szerint Ukrajnában az orosz fél az elmúlt héten 33 csoportos csapást mért precíziós fegyverekkel, köztük hiperszonikus Kinzsal rakétákkal, valamint pilóta nélküli légi járművekkel hadiipari üzemekre, a hadsereget támogató energetikai létesítményekre, a katonai repülőterek infrastruktúrájára, egy nyugati fegyvereket és felszerelést szállító vasúti szerelvényre. Támadások értek légi és tengeri drónokat előállító és tároló létesítményeket, hadi- és üzemanyagraktárakat, valamint az ukrán hadsereg és a külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyeit is.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye kormányzója a RIA Novosztyinak pénteken azt mondta, hogy az orosz hadsereg elérte Huljajpolje város peremét.

Szergej Lebegyev, a „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora”, ugyanennek a hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy péntekre virradóra a román légvédelem is részt vett az Izmajil város elleni orosz támadás elhárításában. Mint mondta, a támadás végén két román vadászgép berepült Ukrajna légterébe.

Lebegyev azt mondta, hogy a csapás a Duna-menti városban kikötői infrastruktúra létesítményeit, köztük a nyugati páncélozott járműveket rejtő épületeket érintett, valamint román „zsoldosokat” és ukrán katonákat „likvidált”.

A heti hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai eszközök között sorolt fel egyebek között 23 harckocsit, 99 páncélozott harcjárművet, harminc külföldi gyártmányú,155 milliméteres önjáró és vontatott tarackot, egy amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, tíz nagy hatótávolságú irányított Neptun rakétát, két amerikai HARM radarelhárító rakétát, két, földi célok támadására átalakított Sz–200-as légvédelmi rakétát, húsz francia HAMMER irányított légibombát, amerikai HIMARS és cseh Vampire sorozatvetők 39 rakétáját, továbbá 482 drónt. A drónok közül 164-et a műveleti területen kívül semlegesítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Elolvasom a cikket