Az orvos megnevezi az agresszív ráktípus legfőbb tünetét

Mark Porter terapeuta, aneszteziológus elmondta, hogy a tartós rekedtség a hangban számos betegség, például savas reflux vagy a hangszálakon kialakuló jóindulatú csomók miatt alakul ki, de a gégerák tünete is lehet, számol be a lenta.ru.

A tartós hang rekedtségén kívül a gégerákot jelezheti a tartós torokpanasz, a megmagyarázhatatlan fülfájás, az indokolatlan köhögés és a nyelési problémák – mondta az orvos. „A vírusos és gyulladásos állapotok általában két-három hét alatt elmúlnak. Ráadásul a kevésbé súlyos okok miatt kialakuló hangszálrekedtség jöhet és elmúlhat, míg a rák miatt a rekedtség állandó. Ezért ha a problémák néhány hét után is fennállnak – ez ok arra, hogy vizsgálatot indítsunk” – figyelmeztetett Porter.

Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányosok és az alkohollal visszaélők fokozottan ki vannak téve a gégerák kockázatának. Emellett a humán papillomavírus is növeli az ilyen típusú rák kialakulásának kockázatát – tette hozzá.

„A tartósan rekedt vagy gyenge hang a tüdőrák egyik első jele is lehet, mivel a gége egyik idegét a tüdőben lévő daganatok is érinthetik” – zárta Porter.

Elolvasom a cikket