Az USA nem zárja ki, hogy Ukrajna területet adjon át a békéért

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán vezető fehér házi találkozóját követően Kirbyt arról kérdezték, egyetért-e azzal, hogy nincs mód a konfliktus befejezésére anélkül, hogy Ukrajna területeket engedne át Oroszországnak.

„Úgy értem, ez tőle függ” – válaszolta Zelenszkijre utalva.

Kirby szerint az amerikai kormányzat kizárólag arra összpontosít, hogy „biztosítsa, hogy Ukrajna rendelkezzen azzal, amire szüksége van ahhoz, hogy sikeres legyen a harctéren”, ahelyett, hogy részt venne abban a „játékban”, hogy alternatív forgatókönyveket találjon ki, és azt mondja: „jé, talán meg tudnánk győzni Zelenszkijt, hogy ezt cserélje el arra”.

„Ha és amikor és ahogyan ez a háború véget ér, annak úgy kell történnie, hogy… Zelenszkij és az ukrán nép el tudja fogadni. Ő dönti el a feltételeket. Ő dönti el a körülményeket. És ha van kereskedelmi tér, akkor ő dönti el, hogy mi az a kereskedelmi tér” – mondta.

Kirby megerősítette, hogy Biden „nagyon szeretné, ha a háború a lehető leghamarabb véget érne”, de hangsúlyozta, hogy Kijev nem kap utasításokat a Fehér Házból arra vonatkozóan, hogy a béketárgyalásoknak hogyan kellene kinézniük.

Az amerikai elnök a Zelenszkijjel az ovális irodában folytatott megbeszélésén újabb nyolcmilliárd dolláros katonai támogatást jelentett be Ukrajnának. Biden egyúttal köszönetet mondott az ukrán vezetőnek, amiért bemutatta neki az Oroszország feletti „győzelem” tervét.

A részleteket nem hozták nyilvánosságra, de Kirby szerint a javaslat „kezdeményezéseket, lépéseket és célokat” tartalmaz, amelyek Zelenszkij szerint véget vethetnek a konfliktusnak és elrettenthetik Moszkvát a jövőben.

Júniusban Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Moszkva kész leállítani a harcokat és tárgyalásokat kezdeni Ukrajnával, ha Kijev hivatalosan lemond a NATO-csatlakozási szándékáról, és kivonul a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokból, valamint a 2022 őszén népszavazások után Oroszországhoz csatlakozó Herszon és Zaporozsje régiókból.

Zelenszkij és nyugati finanszírozói elutasította az ajánlatot, „ultimátumnak” bélyegezve azt. A Kreml azt mondta, hogy ezek a feltételek már nincsenek az asztalon, miután Ukrajna augusztus elején behatolt az oroszországi Kurszki területre.

Elolvasom a cikket