Éjszaka az állatkertben: verses koncert a Magyar Zene Házában

Az állatok világának sokszínűsége évszázadok óta témát ad a művészeknek, így ihlette meg Saint-Saëns-t és Lackfi Jánost is. A kiváló József Attila-díjas költő a francia szerző ikonikus művéhez írt verseket a rá jellemző sziporkázó stílusban, amelyeket ezen a különleges alkalmon az ő sajátelőadásában hallhat majd a közönség.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és a BDZ à la cARTe kamaraegyüttes előadásában a világhírű zeneművet, az Állatok farsangját is megismerheti a közönség más ismert szerzők, így Rimszkij-Korszakov, Rameau, Muszorgszkij és más szerzők hasonló témájú műveivel együtt.

A 21. század emberének megadatott, hogy ismerheti az egész Földet, annak minden rejtett zugát. Az állatok végtelenül színes világa ennek ellenére még ma is képes meglepni minket.

Ebben a világban minden benne van: egyszerre kedves és kegyetlen, humoros és drámai – mint az élet. Tanulhatunk belőle, az állatok görbe tükrében felismerhetjük magunkat. Nem csoda, hogy költők és zeneköltők sorát ihlették meg apró és kevésbé apró lakótársaink, akikkel bolygónkon osztozunk.

E repertoár kedvelt darabjai követik egymást ezen a koncerten, méghozzá a legtöbb árnyalatot megszólaltatni képes hangszeren, egy színpompás és érzékeny játékáról híres zongoraművész előadásában. S bár a hangok nyelvénél talán semmi sem fejezi ki jobban az állatvilág sokféleségét, a szavak is sziporkáznak majd Lackfi János fricskás verseiben, melyek főszereplői tyúkok, hattyúk, öszvérek – vagy éppen zongoristák…

A hangverseny során Seidl Dénes, Junior Prima-díjas trombitaművész, a Bartók Rádió műsorvezetője kalauzolja végig a közönséget.

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét állítja középpontba az idén útjára indított MVM Classic&Club sorozat, amelynek mind a klasszikus, mind a klubkoncertjei telt házakkal zajlanak.

A teljes műsor:

Éjszaka az állatkertben | 2024. november 14. (csütörtök), 19.30 óra | Magyar Zene Háza, Koncertterem

Saint-Saëns Állatok farsangja és egyéb állatfajok zenéi egyedi hangszerelésben

Közreműködik: Balázs János, Lackfi János és a BDZ à la cARTe kamaraegyüttes

Műsorvezető: Seidl Dénes

Műsor: Saint-Saëns: Az állatok farsangja (Balázs János egyzongorás átirata), Rimszkij-Korszakov, Rameau, Muszorgszkij és más szerzők művei

További információ és jegyvásárlás itt.

Elolvasom a cikket