Ez az alkohol jót tesz a szívnek

Legyen szó forró nyárról vagy zord télről, az igazi sörrajongók ritkán változtatnak szokásaikon. Régóta ismert, hogy a sörnek számos hasznos tulajdonsága van.

1. A sör az egyik legrégebbi ital, amely a korai neolitikumban jelent meg (kb. i. e. 9500).

2. Az első hivatásos sörfőzők nők (sörfőzők) voltak. Közel 7000 évvel ezelőtt Mezopotámiában csak ők készíthették ezt az italt.

3. Az ókori egyiptomiak sörivás közben építették a piramisokat. Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem régésze szerint a gízai munkások naponta körülbelül négy liter sört kaptak. Hogy miért, azt nem tudni.

4. A sör jót tesz a szívnek (de mindent csak mértékkel). Olasz kutatók szerint a sörivó embereknél 42%-kal kisebb a szívbetegségek kockázata, mint a teetollasoknál. A maximális hatás érdekében naponta egy korsó, legfeljebb 5%-os alkoholtartalmú sör fogyasztása ajánlott.

5. A sör megakadályozza a vesekő kialakulását. Az American Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint napi egy üveg sör körülbelül 40%-kal csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát.

6. A sör serkenti a gondolkodást. 1-2 sör után nem valószínű, hogy zsenivé válsz, de a sörivás növeli a kreativitást.

7. A sör jót tesz a látásnak. Kanadai tudósok megállapították, hogy napi egy adag sör elegendő ahhoz, hogy növelje a szervezet antioxidánsok szintjét és megelőzze a szürkehályog kialakulását.

8. A sör csökkenti a vérnyomást. Harvardi kutatók megállapították, hogy a mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét.

9. A sör erősíti a csontokat. A Tufts Egyetem tanulmánya szerint azoknak az embereknek, akik napi 1-2 sört isznak, 4,5%-kal nagyobb a csontsűrűségük, mint azoknak, akik egyáltalán nem isznak sört. Azonban azoknak, akik napi két üveg sörnél többet isznak, 5,3%-kal alacsonyabb a csontsűrűségük.

10. A sör rostot tartalmaz, a rost pedig segíti az emésztést – stabilan tartja az emésztőrendszert és csökkenti a koleszterinszintet.

11. Csak a sör és a tej tartalmazza a nikotinamid ribozid molekulát – javítja a sejtek anyagcseréjét, megelőzi az elhízást, erősíti az izmokat, lassítja a sejtek öregedését és meghosszabbítja az életet.

Elolvasom a cikket